Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbrže rastuća ekoakcija

Čiste gradove od opasnog azbesta

nenad maljković
Foto: Facebook
22.03.2016.
u 06:30

Upozoravamo na potrebu uklanjanja azbesta i upoznajemo građane kako da im taj zahvat bude 30 posto jeftiniji – kaže N. Maljković

Otkad je prije četiri godina Udruga Moj otok iz Punta na Krku pokrenula akciju zamjene azbestnih krovova, njihova je kampanja daleko prerasla lokalne okvire i postala najbrže rastuća ekološka akcija u Hrvatskoj. 

Sufinanciranje lokalnih vlasti 

Prvi korak u kampanji “Moja Hrvatska bez azbesta” su prezentacije, a dosad su, kaže predsjednik Udruge Nenad Maljković, obišli više od pola države i potaknuli građane, ali i njihove lokalne zajednice, općine, gradove i županije da se uključe u kampanju i sufinanciraju svoje stanovnike u zamjeni štetnih i za zdravlje opasnih azbestnih krovišta novim, za zdravlje i okoliš sigurnim pokrovima.  

–Ljude upoznajemo s potrebom uklanjanja azbesta i njegova zbrinjavanja ali i s mogućnostima za dobivanje poticaja pa im je cijeli zahvat u konačnici i do 30 posto jeftiniji – objašnjava Maljković. 
Umrežavanjem brojnih partnera, od onih u sustavu zbrinjavanja azbesta do trgovaca, građevinskih tvrtki i izvođača radova, koji su procijenili da je udruživanje i te kako isplativo,  uspjeli su smanjiti cijenu rada i materijala pa se prosječno po metru četvornom krova uštedi 16 kuna. 

– No, kad se u akciju uključe lokalne zajednice, a imamo primjer Punta, koji je prvi počeo i sufinancira svoje mještane s pet tisuća kuna po krovu, Poreča ili Baške, koji svoje mještane sufinanciraju sa još 100 kuna po “kvadratu” krova, uz onih 16 kuna, iznos je i te kako poticajan – kaže Maljković, zadovoljan što su upravo jedinice lokalne i regionalne samouprave prepoznale da ovom akcijom svoju sredinu čine zdravim mjestom za život, pri čemu se opasni materijal zbrinjava. Cijelu kampanju podržava i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Udruga Moj otok svojevrsni je punkt koji ih sve povezuje.

Uspjeh već prve godine 

Današnja prezentacija u Krku tek je jedna u nizu održanih na otoku na kojem je u prvoj godini kampanje više od 200 kuća zamijenilo krovove, a dosad ih je dvostruko više jer su sve lokalne zajednice uključene u akciju. Za tjedan dana prezentacija je na Braču, a potom iz tjedna u tjedan kampanja se krupnim koracima nastavlja. U Zagrebačkoj županiji i Zagrebu prezentacije su održane.

Zagreb, koji još uvijek na petstotinjak krovova na javnim zgradama ima azbest, pokazao je interes za uključenje u akciju kao i druge županije i gradovi u unutrašnjosti, u Dalmaciji su u realizaciji Solin, Split, Kaštela i Trogir, u Primorsko-goranskoj županiji već su uključene općine Viškovo, Jelenje, Lovran, u Rijeci će se nastojati u akciju privući i upravitelje zgrada.  •

>> Azbestni krov mora se zamijeniti na još 14 škola i 10 vrtića u gradu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije