Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijena tužba protiv države

Čistačica 13 mjeseci radila na sudu s pravomoćnom presudom za prijevaru

čistačica
Getty Images
24.08.2018.
u 14:28

Osuđena je 2013., pravomoćno 2014., a predsjednica Općinskog suda na kojem radi za to je doznala tek u svibnju 2015.

Čistačica na Općinskom sudu u Čakovcu koja je zbog prijevare na putnim troškovima osuđena na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, ipak se neće vratiti na staro radno mjesto. Općinski sud u Varaždinu odbio je nepravomoćno njezin zahtjev da se poništi izvanredni otkaz ugovora o radu koji joj je uručen 25. svibnja 2015. godine. U tužbi protiv države zastupao ju je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji se pozivao na to da otkaz nije dobila u zakonom predviđenom roku.

Osuđena je, naime, još u listopadu 2013. godine na Općinskom sudu u Koprivnici, na koji je predmet prebačen, presuda je postala pravomoćna u travnju 2014., a predsjednica Općinskog suda u Čakovcu za to je doznala tek u svibnju 2015.! I to iz dopisa Ministarstva pravosuđa. Tek tada je čistačici S.S. uručen izvanredni otkaz. Kako se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se taj otkaz temelji, S.S. se uz pomoć Sindikata odlučila na tužbu, tvrdeći da je se "ponovno kažnjava za djelo za koje je već pravomoćno osuđena", te da je presuda protiv nje bila opće poznata stvar za koju je morala znati i predsjednica suda.

No, Općinski sud u Varaždinu ustvrdio je da za to nema dokaza. Čistačica je od 10. prosinca 2008. do srpnja 2011. lažno prijavljavala prebivalište u desetak kilometara udaljenoj Belici kako bi dobivala naknadu putnih troškova, iako je zapravo živjela u Čakovcu, svega nekoliko ulica od radnog mjesta, čime je državni proračun oštetila za 18.605 kuna. U međuvremenu, nakon priznanja krivnje, vratila je taj novac državi, a sad mora platiti i 2600 kuna sudskih troškova. Inače, osim protiv nje, na Općinskom sudu u Čakovcu u travnju 2012. podnijeta je optužnica protiv još dvoje zaposlenika zbog prijevara u službi.

Kaznenu prijavu protiv nje podnio je netko anonimno. - Kazneni postupak vođen je pred Općinskim sudom u Koprivnici, a presuda donesena u tom postupku nije dostavljena Općinskom sudu u Čakovcu kao poslodavcu tužiteljice, a niti uredu predsjednice, pa je poslodavac tužiteljice o predmetnom kaznenom postupku saznao tek po primitku dopisa Ministarstva pravosuđa od 8. svibnja 2015. Kako niti tužiteljica nije predočila tu informaciju poslodavcu, to on nije znao niti mogao imati saznanja o postojanju pravomoćne kaznene odluke koja je donesena protiv tužiteljice, a kamoli o činjeničnom opisu počinjenog kaznenog djela - piše u presudi Općinskog suda u Varaždinu objavljenoj u ponedjeljak.

To što je počinila kazneno djelo prijevare na štetu svog poslodavca, taj sud smatra "osobito važnom činjenicom" zbog koje daljnji radni odnos u Općinskom sudu u Čakovcu nije više moguć, unatoč tome što je uredno izvršavala svoje radne zadatke - čišćenje sudskih prostorija.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije