Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naglasak

Cirkus s ptičjom gripom na granici

25.10.2005.
u 19:09

Zaprašivanje i dezinfekcija automobila koji iz Hrvatske ulaze u BiH nije ništa drugo nego cirkus koji su smislili i proveli neozbiljni ljudi! Nije to nikakva preventiva, a najmanje provođenje oštrih mjera zbog straha od širenja ptičje gripe, nego nečija nepromišljena akcija koja bi mogla izazvati hrvatsku stranu da u ovoj ili nekoj drugoj situaciji izvede još oštrije i za BiH pogubnije protumjere.

Virus ptičje gripe, od koje su uginuli labudovi u pojedinim područjima Slavonije, nije se proširio na domaću perad zahvaljujući brzoj akciji hrvatskih službi. Karantene koje se provode na području Zdenaca i Našica, gdje su locirani uginuli zaraženi labudovi, samo je mjera opreza koja se provodi u takvim slučajevima. Virus ptičje gripe ne prenose ljudi, niti automobili, nego zaražene ptice koje ne putuju hrvatskim autocestama, nego zrakom.

Zato Ured za veterinarstvo BiH ne treba stvarati nepotrebnu paniku kod svojih građana cirkusom na granici, koju svatko tko ulazi u BiH plaća nekoliko eura. Umjesto veterinarskih ekipa koje su sa strojevima za dezinfekciju poslali na granične prijelaze, trebali su ih posjesti u atomobil i poslati u Hrvatsku k njihovim kolegama da vide kako oni uspješno provode karantenu na kriznim područjima. Jer, ptičja gripa, koja je zasad samo bolest ptica koja vrlo teško prelazi na ljude, mogla bi vrlo brzo doći i u BiH, ali ne cestom, nego zrakom.

Ovako, stvorili su ružnu sliku koja običnom čovjeku govori kako su oni koji dolaze iz Hrvatske "okuženi" i treba ih "oprašiti" da virus ne bi prenijeli na građane BiH. Zanimljivo je i to da Slovenija, Mađarska i druge europske zemlje, koje su u Europskoj uniji, gdje će i Hrvatska biti za koju godinu, nisu uvele takve mjere opreza kao BiH i Srbija i Crna Gora.

Hrvatska je i u ptičjoj gripi dokazala da je sastavni dio Europe. Zato nas čudi što njezini prvi susjedi na europskoj granici sami sebi stavljaju barikade.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije