Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OTOK MRTVIH MAČAKA'

Cipar uvozi ljudske lijekove zbog mačjeg koronavirusa: Usmrtio je tisuće životinja

10.08.2023.
u 09:56

Postoje i druge opcije liječenja mačjeg koronavirusa, no terapije su za većinu stanovnika bile znatno preskupe, zbog čega pozdravljaju odluku vlade o uvozu ljudskih lijekova, koji koštaju 100 eura za 40 tableta

Veterinarske službe Cipra primile su prvu pošiljku tableta protiv Covida. Lijek, originalno namijenjen ljudima, poslan je na otok u pokušaju da se spriječi širenje virulentnog soja mačjeg koronavirusa koji je već ubio tisuće životinja. Ministarstvo zdravstva počelo je s izdavanjem terapije 8. kolovoza, na Nacionalni dan mački.

Trenutno je zaprimljeno 500 kutija lijeka, a cilj je prikupiti ukupno 80.000 tableta protiv Covida, otkrio je za Guardian Christodoulos Pipis, direktor veterinarske službe otočne države. Distribuciju lijeka započeli su nakon 'alarmantnog porasta' broja slučajeva zaraznog peritonitisa mačaka (FIP) kojeg izaziva mačji koronavirus. Ukoliko se ne liječi, bolest je gotovo uvijek smrtonosna. 

Virus je prvi puta primijećen u siječnju u Nikoziji, glavnom gradu Cipra. U roku od tri do četiri mjeseca, proširio se cijelim otokom, navodi državna veterinarska asocijacija. Stručnjaci iz sveučilišta u Edinburghu otkrili su da je unutar 12 tjedana broj potvrđenih slučajeva FIP-a porastao 20 puta u usporedbi s prošlom godinom. Njihova se studija fokusira na identifikaciju mogućih mutacija koje su uzrokovale tako visoku virulentnost mačjeg koronavirusa, naveo je dr. Charalampos Attipa s edinburškog sveučilišta.

Iako mutirani mačji virus nije povezan s Covidom-19 te ne može zaraziti ljude, molnupiravir, aktivni sastojak u tabletama protiv Covida, pozitivno je djelovao na mačke kojima je dijagnosticiran FIP. 

POVEZANI ČLANCI:

Bolest se prenosi kontaktom sa zaraženim mačkama ili njihovim izmetom, a prvi je put zabilježena 1960-ih godina. Epidemije su rijetke - prethodno su zabilježene u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj, no do sada su uvijek bile vezane uz šinteraje. Virus na Cipru znatno je zarazniji te od njega nisu sigurni niti ljubimci koji borave isključivo u domu. "Ova je zemlja klaonica za životinje" komentirala je Zelia Gregoriou, s ciparskog sveučilišta, čija je mačka prošlog vikenda stradala od virusa. "Vlada je izdala obavijest, no vrlo je kontradiktorno jer se ovdje ništa ne radi za mačke. Vode se thanatopolitikom, ekonomijom smrti. Tako rade klaonice. Oni bi ih radije pustili da umru" komentirala je Gregoriou.

Društvo za zaštitu i dobrobit životinja Cipra nedavno je objavilo dramatičan podatak da je oko 300.000 mačaka, ljubimaca i lutalica, preminulo od FIP-a samo od siječnja ove godine. Lokalni veterinari opisali su brojku kao preuveličanu. Oni smatraju da se radi o oko 8.000 smrti, no ne poriču da je situacija ozbiljna.

"Nije istina da smo otok mrtvih mačaka, no ovo što se događa vrlo je ozbiljno. Sretni smo što je lijek odobren, omogućit će ljudima da daju svojim ljubimcima terapiju što će spasiti živote... sigurno će učiniti razliku" ustvrdila je Nektaria Ioannou Arsenoglu, predsjednica veterinarske službe Cipra.

Postoje i druge opcije liječenja mačjeg koronavirusa, no terapije su za većinu stanovnika bile znatno preskupe, zbog čega pozdravljaju odluku vlade o uvozu ljudskih lijekova, koji koštaju 100 eura za 40 tableta. Moći će ih se kupiti već krajem tjedna uz uputnicu veterinara.

Za vrijeme trajanja istraživanja, zabranjeno je donositi mačke na otok ili ih odnositi s njega. Ipak, stručnjaci smatraju da se radi o jedinstvenoj prilici za proučavanje i sekvenciranje mačjeg koronavirusa, a pronalasci će biti korisni za mačke diljem svijeta.

Cipar, najistočnija članica Europske unije, poznat je po rastućoj mačjoj populaciji. Prema legendi, mačke je na otok donijela sveta Helena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koji je naredio da ih se dovede iz Palestine i Egipta kako bi riješile problem zmija otrovnica. 

VIDEO Sto koza i ideja: Sirevi mladi, dimljeni, ljuti i slatki, za desert sirni čvarci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije