Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALARIJA, OSPICE, SIFILIS...

Klimatske promjene i sve manji broj cijepljenih uzrokuju povratak iskorijenjenih bolesti

Research laboratory of BioNTech in Mainz
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
1/2
09.08.2023.
u 07:00

Prema službenim podacima samo u dva mjeseca ove godine zabilježeno je 900 slučajeva ospica u Europi čime je premašen ukupni broj zaraženih iz 2022. godine

Globalno zatopljenje, topljenje ledenjaka, neuobičajeno visoke temperature u Sibiru ali i isto tako drugačije prehrambene navike, smanjenje postotka cijepljenja, povećanje otpornosti bakterija na antibiotike samo su neki od razloga što se u svijetu ponovno pojavljuju bolesti za koje smo mislili da ih više nema i da neće ugrožavati ljude.

U talijanskom dnevnom listu Politico napomenuli su kako je u srpnju ove godine u Teksasu i na Floridi po prvi put zabilježen lokalni prijenos malarije. Podsjećaju i kako su tijekom posljednjih godina Albanija, Češka i Grčka izgubile status zemalja u kojima su ospice iskorijenjene dok je prošle godine Velika Britanija imala najveći broj zaraženih od sifilisa još od 1948. godine. Pojašnjavajući što se događa širom svijeta i s kakvom se opasnosti suočavamo a i da ne razmišljamo o tome Politico navodi kako su slučajevi malarije zabilježeni u močvarnim područjima Pariza i uz rijeku Temzu u Velikoj Britaniji gdje te bolesti nikada nije bilo. I američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje o nekoliko lokalnih slučajeva malarije. Naime, malarija se do sada javljala samo u tropskim područjima Afrike, Azije i Latinske Amerike.

- S porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u Europi Stari kontinent bi mogao vidjeti povratak malarije – rekao je čelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands za Politico.

Podsjetio je kako je otok Sardinija u Italiji krajem 1800-ih godina imao oko 300 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika kao i da je Europa poslijeratnim programom prskanja insekticidima, isušivanjem močvara i terapijama lijekovima uspjela iskorijeniti ovu bolest koja se ponovno pojavljuje.  

POVEZANI ČLANCI:

Ponovno se pojavila i teška kožna bolest guba koja se desetljećima unazad vodila kao bolest koja je iskorijenjena i o kojoj se samo moglo čitati u udžbenicima i knjigama ili pak gledati u filmovi. Međutim, u novom izvješću CDC-a stoji kako je guba postala endemična na jugoistoku SAD-a te da se broj prijavljenih slučajeva više nego udvostručio u posljednjem desetljeću.

Prema navodima dnevnog lista Politico raste i broj zaraženih ospicama koje su se nekada pojavljivale u valovima epidemije svake dvije do tri godine i tada uzrokovale više od dva milijuna smrtnih slučajeva. Prema službenim podacima samo u dva mjeseca ove godine zabilježeno je 900 slučajeva ospica u Europi čime je premašen ukupni broj zaraženih iz 2022. godine. Inače, bolest ospica je suzbijena cjepivom kojega je razvio John Franklin Enders i koje je u upotrebu ušlo 1963. godine. Stručnjaci navode da bi cjepivo dalo očekivane rezultate i bolest se suzbila u jednoj populaciji mora biti cijepljeno više od 95 posto populacije. Međutim, godinama unazad broj cijepljenih pada iz raznih razloga ali tako raste i broj slučajeva zaraze.  

Vraća se i sifilis koji je praktični bio istrijebljen. Riječ je o bolesti  koji je nekada bio široko raširen pa se tako procjenjuje da je krajem 18. stoljeća svaki peti stanovnik Londona imao sifilis do svojih 30-ih godina. Ulaskom u upotrebu penicilina pojava sifilisa se nakon 1940-ih godina smanjila. Kako navodi Politico u 21. stoljeću ponovno raste broj zaraženih sifilisom u Europi. Tako su prošle godine samo u Velikoj Britaniji zabilježeno 8.692 slučaja što je najveći godišnji broj još od 1948. godine. Broj slučajeva zaraženih sifilisom raste i u drugim državama, a najveće stope rasta su u Irskoj i na Malti.  

VIDEO Istraživači najavili kolaps ključnih oceanskih struja već od 2025. godine: Trebali bismo biti jako zabrinuti

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Komentara 7

DU
Deleted user
07:55 09.08.2023.

HAHHAHAHHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHHSHHSHAHHSHHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAABBAAHhabaahababa

KI
kiseli
09:25 09.08.2023.

900 slučajeva ospica u Europi na 750 miliona ljudi. Neću komentirati. Vjerojatno je za ovaj porast zaslužno 10 miliona raseljenih Ukrajinaca po europi koje još uvijek cijepe živim cijepivom kako tvrdi pedijatrica mog djeteta.

PM
Pionir_Mali
09:28 09.08.2023.

Prema službenim podacima:Koliki je višak SMRTNOSTI u Hrvatskoj od uvodjenja Covid cijepiva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije