Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banožić u Boboti kod Vukovara:

'Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka'

Ministar Banožić s hrvatskim vojnicima u Boboti kod Vukovara
Foto: MORH
1/4
29.11.2021.
u 14:31

Ministar obrane obišao je hrvatske vojnike koji sudjeluju u daljnjoj pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka te najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na aktivnostima vezanim za pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Bobota u blizini Vukovara, obišao je ministar obrane Mario Banožić.

Na spomenutom području angažirani su pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Ministar obrane obišao je hrvatske vojnike koji sudjeluju u daljnjoj pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka te najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, priopćili su iz MORH-a.

"Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Moram naglasiti kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba.To je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost“, poručio je ministar obrane.

Banožić je podsjetio na 1858 nestalih i kazao kako potraga za njima nikada neće stati. "Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku“, rekao je ministar Banožić.

Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Mario Maslov kazao je kako pripadnici Vojno-obavještajne satnije cijeli teren pretražuju georadarom, a potraga se vrši i iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima.

Voditelj Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu satnik Saša Škorić objasnio je kako pripadnici ZzP-a radnim strojevima vrše iskapanja, ali i samu ekshumaciju posmrtnih ostataka kao i njihov prijevoz do Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

Satnik Škorić također ističe kako je suradnja između Hrvatske vojske i Ministarstva hrvatskih branitelja i u ovom slučaju izvrsna i produktivna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije