Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partneri Rezolucije slažu se u jednom:

Cilj je projekta promijeniti način na koji se odnosimo prema prirodi

Zagreb: Rezolucija Zemlja, Udruga za zaštitu okoliša EKO-2000 čisti lokacije u Podsusedu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/15
24.04.2023.
u 08:28

U akciji čišćenja ove su godine posebno bili aktivni hrvatski šumari koji se gotovo svakodnevno bore s divljim odlagalištima otpada diljem Hrvatske

Provesti vikend u prirodi uvijek je dobra odluka, a još je bolja kada je u to uključena neka korisna aktivnost poput ove. Zadovoljstvo predstavlja i to što je ovaj projekt okupio ovoliko mnoštvo, zaista je lijepo vidjeti da je ljudima stalo i da se ipak, na neki način, žele odužiti prirodi, odnosno pobrinuti se kako bi ostala čista i onakva kakvu je oduvijek pamtimo – kazala nam je Nela Ban iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dok je istodobno sa svojim kolegama vrijedno u vreće stavljala kilograme i kilograme otpada odbačenog u prirodu, točnije pokraj jezera Orešje.

Jedna je to od 70-ak lokacija na kojima je Večernji list tijekom vikenda organizirao akciju čišćenja prirode, a sve u sklopu ekološkog projekta Rezolucija Zemlja koji je, između ostalog, i moguć zahvaljujući brojnim udrugama i partnerima koji nam u svemu pomažu, a posebice onim ekskluzivnim: HTZ-u, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskim šumama, Međimurskoj županiji i PBZ-u.

Zagreb: Rezolucija Zemlja, Udruga za zaštitu okoliša EKO-2000 čisti lokacije u Podsusedu
1/27

Vrijeme da se osvijestimo

– Iznimno mi je drago što smo već drugu godinu partner najvećem ekološkom projektu u Hrvatskoj. Glavna zadaća HTZ-a promocija je naše zemlje isticanjem atraktivne turističke ponude, no kako bismo to kvalitetno ostvarili, sva naša prirodna bogatstva i ljepote potrebno je njegovati i čuvati. Upravo zbog toga ova akcija čišćenja okoliša predstavlja veliku vrijednost jer, osim što pridonosi očuvanju prirodnih ljepota, pozitivno utječe i na naše goste koji sve više traže netaknutu prirodu te destinacije koje vode računa o okolišu. Zajedničkim snagama moramo se pobrinuti da naši turistički projekti i inicijative budu održivi kako bi i buduće generacije mogle uživati u prirodnim ljepotama Hrvatske – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Direktor Fonda Luka Balen ističe da oni već godinama rade na poticanju infrastrukturnih i edukativnih projekata kojima se želi smanjiti ugljični otisak i usporiti klimatske promjene.

– Tako smo i ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježili objavom četiri javna poziva vrijedna oko 15 milijuna eura u okviru kojih ćemo sufinancirati projekte zaštite okoliša uključujući i informativno-edukativne aktivnosti o gospodarenju otpadom. Svojim angažmanom u Rezoluciji Zemlja željeli smo dati podršku svim pojedincima koji ulažu svoj trud i vrijeme za ovakve ekološke akcije, na korist svoje lokalne zajednice. Oni su doista promjena koju želimo vidjeti i primjer svima nama kako se gradi bolje i zdravije društvo. Nadam se da će konačni cilj ovog projekta biti promjena koja će utjecati na ponašanje i na drukčiji način oblikovati donošenje naših svakodnevnih odluka. Istina, sve one ciljeve koje bismo željeli postići možemo postići samo zajedno, ali tako da svatko od nas krene od sebe jer važniji smo nego što mislimo i vrijeme je da to osvijestimo – smatra Balen.

Zagreb: Rezolucija Zemlja, Udruga za zaštitu okoliša EKO-2000 čisti lokacije u Podsusedu
1/24

Iz Međimurske županija poručili su da su se s radošću priključili u projekt Rezolucija Zemlja koji teži prerasti u pokret, jer sličan pokret u Međimurju, kako kažu, već odavno živi. Ovih dana slave se Dani Međimurske županije te 30 godina njezina razvoja, a u program su uvršteni sadržaji vezani uz podizanje svijesti o očuvanju prirode. I međimurske tvrtke društveno su odgovorne kada je riječ o brizi za okoliš, pa tako tvrtka Sobočan provodi uspješnu kampanju pošumljavanja koja završava 28. travnja 2023. festivalom "Zeleno", prirodi u čast. Rezultat je – nova šuma kod mjesta Knezovec, a rezolucija – vrlo visoka.

Svakodnevna borba

– Kada iz današnje perspektive sagledamo korak koji je Skupština Međimurske županije poduzela davne 2001. godine, mislim da se dovoljno jasno vidi o kolikoj je razini svijesti riječ. Bio je to pokretač daljnjih koraka u zaštiti prirodnih bogatstava. Deset godina kasnije isto je područje Vlada RH proglasila Regionalnim parkom Mura – Drava, i to prvim u Hrvatskoj te vrste. Značaj Regionalnog parka Mura – Drava prepoznaje i UNESCO te ga 11. srpnja 2012. proglašava Prekograničnim rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj. Proglašenje rezervata donijelo nam je još snažniju aktivnost u očuvanju prirode te omogućilo širi spektar znanstvenog rada – ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

U akciji čišćenja ove su godine posebno bili aktivni hrvatski šumari koji se gotovo svakodnevno bore s divljim odlagalištima otpada diljem Hrvatske.

– I sami često organiziramo akcije čišćenja i zato smo se bez razmišljanja uključili i u najveći projekt dosad – Rezolucija Zemlja. Međutim, osim sjajnog osjećaja da činimo nešto dobro i korisno, nažalost prati nas turobna činjenica da nam je to postalo svakodnevni posao jer pojedini nesavjesni stanovnici naše zemlje uporno stvaraju divlje deponije. Iz prošlogodišnjih primjera vidljivo je da je stupanj osviještenosti našeg društva iznimno nizak, no odustati od edukacije i čišćenja jednostavno se ne smije. Stoga smo zahvalni svim pojedincima, udrugama i institucijama koje se uključuju ili i same pokreću ovakve akcije kako bi se još više naglasila potreba očuvanja okoliša i prirode – istaknuo je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. 

Zagreb: Rezolucija Zemlja, Udruga za zaštitu okoliša EKO-2000 čisti lokacije u Podsusedu
1/117

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 1

PV
prcko.vita
09:20 24.04.2023.

Nije lijepo hvaliti se svojim nesposobnostima. Taj isti gradonačelnik je i prošle godine radio istu akciju, i tako već zadnjih nekoliko godina, i svake godine je smeća sve više. Dakle, očigledno je da gradonačelnik nije sposoban osigurati nadzor i kontrolu odlaganja ilegalnog smeća. Ali je zato uredno znao smanjiti broj odvoza smeća, a još bolje je znao poskupjeti uslugu odvoza smeća. Ali eto, narod ga izabrao, boljeg lopova trenutno nemamo, pa je valjda i ovo dobro i ide pod pozitivne vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije