Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE OD SUTRA

Počinje cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Stručnjaci preporučili koju djecu cijepiti i otkrili koje su nuspojave

Rijeka: Cijepljenje djece od 12 do 16 godina protiv koronavirusa u dvorani Zamet
Goran Kovacic/PIXSELL
14.12.2021.
u 09:08

Djeca se mogu cijepiti na cijepnim punktovima te kod svojih obiteljskih liječnika i pedijatara. Nuspojave su slične onima zabilježenima kod 12-godišnjaka i starijih

Protiv COVID-19 infekcije od ovog se tjedna mogu cijepiti i djeca u dobi između pet i jedanaest godina. Jučer je u HZJZ stiglo 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva Comirnaty, koje je odobreno za djecu tog uzrasta.

– Distribucija cjepiva prema županijskim zavodima krenula je odmah, a prema ambulantama kreće od utorka – rekla nam je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

U Zagrebu u Školi narodnog zdravlja “Dr. A. Štampar” u Zagrebu cijepljenje djece počinje u srijedu.

Do jučer je, prema evidenciji HZJZ-a, cijepljeno 6295 djece u dobi od 12 do 14 godina jednom dozom, a od njih je 3964 primilo obje doze. U postocima to znači da je jednom dozom cijepljeno 5,18 posto djece u toj dobi, a dvjema dozama 3,26 posto.

U dobi između 15 i 19 godina cijepljeno je 55.542 djece, odnosno 28 posto jednom, a 38.299, odnosno 19,3 posto s dvije doze. Dodatnu je dozu primilo 217 mladih. Treću dozu daje se imunokompromitiranoj djeci i to već mjesec dana nakon prve dvije doze. U nekim je zapadnim zemljama cijepljeno i više od 50 posto djece.

Video: Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

Pavić Šimetin jučer su na N1 pitali i hoće li za djecu biti nužne COVID potvrde, na što je odgovorila:

– Razmotrit će se, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na COVID potvrde. Od početka njih je moguće izvaditi i za djecu, međutim, prema važećoj odluci Stožera ne traže se za mlađe od 16 godina. Pavić Šimetin kazala je i da iz županijskih zavoda za javno zdravstvo javljaju da će organizirati cijepljenje u pedijatrijskim ambulantama, školskoj i obiteljskoj medicini, a ako bude većeg interesa, i na punktovima.

Međutim, obiteljski liječnici ponavljaju da su već preopterećeni.

– Mi iz medija doznajemo što bi HZJZ htio da mi još radimo, što je neozbiljno. Delegiraju nove dobne skupine, a obiteljski liječnici već cijepe starije i teško pokretne u ordinacijama i kod kuće, što je sporo i znači dvadesetak cijepljenja tjedno. Zato prednost dajemo teško pokretnima i starijima, a na sve ostale apeliramo da idu na cijepne punktove – kaže dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom).

Glavobolja, vrućica

Cjepivo za djecu do jedanaest godina također je u dvije doze, ali su te doze slabije i iznose deset mikrograma po jednoj dozi, što je trećina 30-mikrogramske doze kakvom se cijepe starija djeca i odrasli. Naime, glavno kliničko ispitivanje pokazalo je da je imunosni odgovor na cjepivo Comirnaty primijenjeno u manjoj dozi od 10 mikrograma kod djece od pet do jedanaest godina usporediv s imunosnim odgovorom u dobnoj skupini od 16 do 25 godina, gdje je primijenjena veća doza od 30 µg. Djelotvornost cjepiva izračunata je u oko 2000 djece u dobi od pet do jedanaest godina koja prije nisu imale simptome zaraze bolešću COVID-19 i pokazala se visokom, 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19.

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba u dobi od 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu. Regulatorna tijela utvrdila su da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike njegove primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

Cijepljenje se preporučuje prije svega kronično bolesnoj djeci, ali i zdravoj.

– Dobro je zaštititi djecu s kroničnim bolestima, kod koje se zna da imaju šansu oboljeti i koja imaju više dijagnoza. Tu spadaju djeca s astmom, dijabetesom, pretila djeca koje je u zapadnom svijetu nažalost sve više, a to nije mali broj djece – kaže prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Generalno, klinička slika COVID-19 kod djece otpočetka je blaža, napominje, tu nema dileme.

Blaži simptomi

– I dalje je tako. Bilo je bojazni da je delta opasnija, za omikron još se ne zna. U Africi obolijevaju nešto češće, ali najčešće ipak od blažih simptoma, a među djecom često i asimptomatski, no to znači da su izvor infekcije – dodaje prof. Tešović.

Multisistemski inflamatorni sindrom rijetka je i teška posljedica COVID-19 koji može ostaviti trajne posljedice, a kod nas je od njega oboljelo stotinjak djece. Miokarditis je rijetka nuspojava cijepljenja mRNA cjepivom, a izuzev jednog smrtnog slučaja, svi ostali bili su blagi slučajevi, kaže pedijatrijski infektolog.

Ključne riječi

Komentara 14

AA
Aartur
09:23 14.12.2021.

Uvodili bi Covid potvrde za djecu, a onda će sutra kukati zašto ih ljudi psuju na cesti

PV
prcko.vitamincic
09:45 14.12.2021.

Kako se zove taj stručnjak koji je spreman cijepiti djecu eksperimentalnim cjepivom kad znamo da je smrtnost u djece 0,00002 posto od virusa.

Avatar gunner12345
gunner12345
09:51 14.12.2021.

prvo su počeli sa vijestima o djeci u bolnici, pa je sad došlo cjepivo, sad slijede covid potrde za djecu neće moći u školu ako se ne budu pikali svakih 6 mjeseci, uskoro 3 dok dođu novi sojevi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije