Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cijepilo se 4.635 osoba izvan prioritetnih skupina, HZJZ otkriva o kome se radi

U pojedinačnim i iznimnim situacijama smatramo da je opravdano primijeniti dozu viška kod osobe koja ne spada u neku od navedenih kategorija, nego baciti tu dozu jer joj ističe rok trajanja, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a
11. veljače 2021. u 15:38 3 komentara 7171 prikaza
Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Slučaj Damira Borasa i njegove supruge koji su se cijepili preko reda zbog "viška cjepiva" potaknuo je niz pitanja. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je istragu, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila je zašto do toga dolazi.  

NEVOLJE ĆE PROUZROČITI I VJETAR Vakula: 'Najtopliji dio veljače je prošao...' Evo koliko će hladno biti sljedećih dana

"Kao posebnost veznu uz organizaciju cijepljenje, treba istaknuti da se kod cijepova Pfizer radi o bočici sa šest doza koje se sve trebaju primijeniti u razmaku od 6 sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturu. Kod cjepiva tvrtke Moderna radi se o 10 doza u bočici koje sve treba iskoristiti u roku od šest sati, dok se kod cjepiva AstraZeneca radi o bočici od 10 doza. Kod svakog cijepljenja može se dogoditi da pojedine osobe koje su naručene na cijepljenje ipak nisu mogle primiti cjepivo zbog primjerice povišene temperature. Za takvu pokoju dozu viška nije uvijek moguće organizirati iznenadno neplanirano cijepljenje neke druge osobe koja pripada ovim prioritetnim skupinama, pogotovo ako se radi o popodnevnim ili večernjim satima te ako je rok trajanja bočice još svega nekoliko minuta. U takvim pojedinačnim i iznimnim situacijama ipak smatramo da je opravdano primijeniti dozu viška kod osobe koja ne spada u neku od navedenih kategorija, nego baciti tu dozu jer joj ističe rok trajanja", rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. sc. Ivana Pavić Šimetin za RTL.

Prema najnovijim podacima koje je Pavić Šimetin ustupila, ukupno je od 27. prosinca 2020. do 10. veljače 2021. utrošeno 107.080 doza cjepiva, što je 68,4% od ukupno zaprimljenih 156.450 doza cjepiva. Od ukupno utrošenih 107.080 doza cjepiva, 44.344 osoba docijepljeno je drugom dozom pa je za njih cijepljenje završeno, a 18.392 osoba je cijepljeno jednom dozom, što znači da je jednu ili obje doze cjepiva zaprimilo 62.736 osoba.

VIDEO U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca

U zdravstvu su utrošene 54.483 doze, 41.544 u domovima za starije i nemoćne, za cijepljenje pripadnika žurnih službi radi odlaska u potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije utrošeno je 2.058 doza cjepiva, na građane čiji su životni uvjeti narušeni potresom 4.360 doza cjepiva te na ostale osobe i to ponajprije starije životne dobi ili osobe s kroničnim bolestima utrošeno je 4.635 doza.

"Od ostalih 4.635 utrošenih doza najveći dio se odnosi na kronično bolesne osobe i osobe starije životne dobi, primjerice na pacijente na hemodijalizi, te u puno manjem udjelu na osobe koje ne spadaju u ove skupine. Osobe koje ne spadaju u navedene skupine, cijepljene su prvenstveno sa svrhom promicanja cijepljenja, u cilju opovrgavanja sumnje prisutne kod jednog djela javnosti o opravdanosti i sigurnosti cijepljenja. Treba se prisjetiti da neke ankete i iskazi interesa za cijepljenje još prije koji tjedan nisu pokazivale odgovarajuće rezultate", navela je Pavić Šimetin. 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar YUKA1962
  YUKA1962:

  Evo još jedan cjepljeni "biser" i to često spominjani gosp.Luka Burilović. On spada u kritičnu skupinu??????!

 • Avatar madcap
  madcap:

  Sramota, ovakva opravdanja i izmotavanja očekivao bih od kakvog djeteta nesvjesnog razlike u razvijenosti mozga njega i odrasle osobe.. Zašto već ne pljušte ostavke? Ministre Wili, šta čekate?

 • banini:

  Postavljam pitanje gđi Markotić (a pitajte i vi): Koliko je crkvenih visokodužnosnika i ostalih s Kaptola cijepila ona , ili kod nje u bolnici ?!