Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cijene cestarina rastu, pojeftinjuje ENC-uređaj

Od lipnja bi trebale poskupjeti cijene vožnje po hrvatskim autocestama i to za 15 posto, piše Novi list
22. svibnja 2012. u 08:31 72 komentara 923 prikaza
cestarina
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Od lipnja bi trebale poskupjeti cijene vožnje po hrvatskim autocestama i to za 15 posto, piše Novi list. Tako bi cijena cestarine od Zagreba do Rijeke trebala iznositi 69 kuna, a od Splita do Zagreba oko 180 kuna.

Usporedno s planom povećanja cijena, iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture priprema se akcija koja ima za cilj povećanje broja korisnika uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC). Cijena uređaja trenutačno iznosi 120 kuna, a nova cijena trebala bi iznositi simboličnu 1 kunu plus PDV.

Cijene cestarina za korisnike ENC-uređaja i dalje ostaju niže i to za 25 posto, no uz uvjet da se uređaj napuni s uplatom od minimalno 500 kuna. Hoće li biti uvedeno i vremensko ograničenje u kojem se taj iznos mora potrošiti još nije poznato. Čeka se, naime, konkretan prijedlog novih cijena cestarina koji bi ministar Siniša Hajdaš Dončić trebao predstaviti idućeg tjedna.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • CastrumFF:

    To znači, da put od Zagreba do Splita i nazad košta više od pola godišnje vinjete u Sloveniji !? Skupo vam je to, dragi susjedi.

  • Tatanka-Iyotanka:

    Kontra svake logike....... Podizanjem cijena \"u nebo\" doći će do smanjenja prometa na istima, te će ukupna suma u konačnici biti i manja, naravno u ljetnim mjesecima će od ovoga porasta biti koristi, turist koji ide na more jednom godišnje ... prikaži još! dati će 400kn do splita i natrag, ali što je s nama? Osobno idem često put Rijeke, od 10 puta prosječno jednom do dva puta koristim autoput, isključivo ako sam u stisci s vremenom, inače radije biram staru cestu...uštedim na gorivu i cestarini, nije zanemariv ni usputni odmor u nekom od prelijepih krajeva gorskog kotara

  • AlanFord:

    Očekivano poskupljenje, mada su se trebali zadržati na ipak 5-10% max. Nadam se da će nakon riješavanja pitanja zakona o radu, i broj viškova i samosebnih šefova biti riješen.