Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplje putovanje

Cijene cestarina rastu, pojeftinjuje ENC-uređaj

cestarina
Patrik Macek/Pixsell
22.05.2012.
u 08:31

Od lipnja bi trebale poskupjeti cijene vožnje po hrvatskim autocestama i to za 15 posto, piše Novi list

Od lipnja bi trebale poskupjeti cijene vožnje po hrvatskim autocestama i to za 15 posto, piše Novi list. Tako bi cijena cestarine od Zagreba do Rijeke trebala iznositi 69 kuna, a od Splita do Zagreba oko 180 kuna.

Usporedno s planom povećanja cijena, iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture priprema se akcija koja ima za cilj povećanje broja korisnika uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC). Cijena uređaja trenutačno iznosi 120 kuna, a nova cijena trebala bi iznositi simboličnu 1 kunu plus PDV.

Cijene cestarina za korisnike ENC-uređaja i dalje ostaju niže i to za 25 posto, no uz uvjet da se uređaj napuni s uplatom od minimalno 500 kuna. Hoće li biti uvedeno i vremensko ograničenje u kojem se taj iznos mora potrošiti još nije poznato. Čeka se, naime, konkretan prijedlog novih cijena cestarina koji bi ministar Siniša Hajdaš Dončić trebao predstaviti idućeg tjedna.

Komentara 72

CA
CastrumFF
08:55 22.05.2012.

To znači, da put od Zagreba do Splita i nazad košta više od pola godišnje vinjete u Sloveniji !? Skupo vam je to, dragi susjedi.

TI
Tatanka-Iyotanka
08:57 22.05.2012.

Kontra svake logike....... Podizanjem cijena \"u nebo\" doći će do smanjenja prometa na istima, te će ukupna suma u konačnici biti i manja, naravno u ljetnim mjesecima će od ovoga porasta biti koristi, turist koji ide na more jednom godišnje dati će 400kn do splita i natrag, ali što je s nama? Osobno idem često put Rijeke, od 10 puta prosječno jednom do dva puta koristim autoput, isključivo ako sam u stisci s vremenom, inače radije biram staru cestu...uštedim na gorivu i cestarini, nije zanemariv ni usputni odmor u nekom od prelijepih krajeva gorskog kotara

AL
AlanFord
10:02 22.05.2012.

Očekivano poskupljenje, mada su se trebali zadržati na ipak 5-10% max. Nadam se da će nakon riješavanja pitanja zakona o radu, i broj viškova i samosebnih šefova biti riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije