Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna protiv karlovačke toplane

Cijena za održavanje u dvije im godine narasla 52.000 kn

Tomislav Kuhar
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.06.2016.
u 23:15

Tomislav Kuhar iz Karlovca misli da bi se za održavanje trebalo plaćati po stvarnim troškovima, a ne prema paušalnoj procjeni toplane

Karlovačka toplana, kao i svi toplinari u Hrvatskoj, pozvala je građane, odnosno predstavnike suvlasnika stanara da do početka rujna potpišu ugovore s kupcima o potrošnji toplinske energije.

Na to ih obvezuje zakon donesen prije dvije godine, a sada je krajnji rok za potpisivanje ugovora, bez kojih toplinari više neće krajnjim korisnicima isporučivati toplinsku energiju.

Po naputku Here

– Potpisivanje ugovora s kupcima toplinske energije čista je ucjena. Kupac bi trebao biti najpovoljniji na tržištu, dakle trebao bih moći skupiti nekoliko ponuda, no umjesto toga, mi smo u Karlovcu te ugovore prinuđeni potpisati s Gradskom toplanom jer je jedina. S njima pak već dvije godine pregovaram o ugovoru, ali toplana ne pristaje na moje uvjete, a smatram da se na slobodnom tržištu mora moći pregovarati – kaže Tomislav Kuhar, predstavnik stanara u Senjskoj 10 gdje se četiri ulaza, odnosno stotinu stanova grije na jednoj toplinskoj podstanici.

Ugovoru koji predlaže Gradska toplana zamjera što snagu naplaćuje po zakupljenoj snazi iz projektne dokumentacije zgrade iako je stvarna potrošnja daleko manja. – Traže da plaćamo paušalnu naknadu za održavanje instalacija i to osam kuna za kvadrat godišnje, umjesto da plaćamo troškove po računu. Osim toga, ugovor nismo potpisali, a usluge kupca toplana nam naplaćuje već dvije godine. Konkretno, za svoj stan mjesečno plaćam 59,33 kune mjesečno kupcu, toplani kao kupcu za održavanje naše toplinske podstanice godišnje plaćamo 56.000 kuna, a ušli su u podstanicu doslovno tri puta u godini. Prije uvođenja kupca, za održavanje smo godišnje trošili u prosjeku oko 4000 kuna – tvrdi Kuhar.

Inoslav Latković, direktor karlovačke Gradske toplane, kaže da su njihovi uvjeti objavljeni i za sve u Karlovcu isti, rađeni po naputku Here. Snagu naplaćuju po projektnoj dokumentaciji zgrade, kao što je i obveza naknadu za održavanje plaćati paušalno. Konkretno, u Karlovcu je riječ o osam kuna godišnje po četvornom metru, odnosno 0,66 kuna mjesečno. – Imali smo slučajeva da su zgrade manju snagu dokazivale novim projektima i to prihvaćamo. Shvaćam revolt g. Kuhara, ali to su naši uvjeti, oni su isti za sve, a vjerujem da će s vremenom biti više kupaca registriranih u Karlovcu koji će nam konkurirati pa će izabrati povoljnijeg kupca. I on sam može se registrirati za posao kupca – dodao je Latković. Cijena usluge kupca u Vukovaru iznosi 0,60 kuna po kvadratu stana, plus PDV, bez obzira na to imaju li krajnji kupci i toplu vodu.

Prinuđeni provoditi ugovore

– Kao toplinari prinuđeni smo provoditi te ugovore, a usluge naplaćujemo već dvije godine, od kada je Vlada sve toplinare u Hrvatskoj imenovala kupcima te nam do rujna ove godine dala rok za potpis ugovora. U protivnom, nitko ne bi imao grijanje – kazao je Kristijan Lovrenščak, direktor tvrtke Tehnostan iz Vukovara.

Po sličnom principu radi i privatna tvrtka Cavallin iz Siska registrirana kao kupac. – Naplaćivanje paušala za održavanje je nužno, ali cijena se po kvadratu formira na temelju godišnjeg plana održavanja. Na kraju sezone upravitelj mora položiti račune i reći za što je u održavanju potrošen novac – kazala nam je Vera Kavalin iz građevinskog obrta Cavallin.      

Komentara 2

KE
kejzimir
09:48 16.06.2016.

zna li tko... kako je moguće skinuti se sa njihovog jarma. želim se iskopcati s toplinarstva iz Sl. Broda ali mi kažu da je nemoguće. ima li tko kakva iskustva.

TH
than
00:26 16.06.2016.

Pa htjeli smo kapitalizam. Tko ne moze zivjeti u gradu, neka ode na selo. Rijesen problem. Jeftiniji zivot....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije