Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar bez poroka

Cho nakon 30 godina prestao pušiti uz pomoć hipnoze

čobanković (1)
Pixsell
18.07.2011.
u 14:00

– Nisam bio okorjeli pušač, ali priznajem da sam uživao u pušenju – kaže Čobanković, koji se okrenuo fitnessu i plivanju

Uopće nisam imao neku pretjeranu želju ni čvrstu volju da prestanem pušiti, a kamoli da bi mi u tome mogla pomoći hipnoza. Ruka mi i sad iz navike svako malo poleti k džepu, no već puna četiri mjeseca nisam zapalio i osjećam se odlično – smije se ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković.

Priča da su ga k prijatelju, koji je dugo godina taj zanat učio u Koreji, a i vrhunski je kiropraktičar, natjerali problemi s koljenom i leđima, kojih se, kaže u povjerenju, jednim tretmanom ipak nije uspio riješiti.

Najslađe poslije kave

No kad mu je već ponuđena prijateljska pomoć, zašto se ne bi ostavio i pušenja, mislio je.

– Cijelim sam se putem zezao s prijateljima da ću se prije tretmana dobro napušiti u slučaju da prestanem, a u stvari mi nije bilo ni na kraj pameti ostaviti se pušenja – kaže popularni Cho.

Na drvenom stolcu koji izgleda poput sprave za mučenje, pokrivenih očiju, odluka se u početku činila strašnijom od samog poroka.

Hipnotizer mu je prstima stiskao određene točke na vratu, nije bio siguran ni da je hipnoza uspjela, osim što ga je neki glas svako malo tjerao da povuče dim zapaljene cigarete...

Postajala je sve bezukusnija, pušenje sve besmislenije... Zbog toga su danas najsretniji njegova supruga, koja ga je kao zdravstvena radnica godinama nagovarala da živi zdravije, te njegova djeca. No nimalo se ne slaže s onima koji su ga predstavljali kao okorjelog pušača jer nikad, tvrdi, nije pušio više od kutije cigareta na dan.

– Ja sam vam, znate, uživao u cigareti, pa su neki mislili da popušim tko zna koliko. Međutim, ništa mi nije bilo slasnije nego zapaliti poslije kave ili jela, sjednice Vlade ili leta avionom – objašnjava Cho, prisjećajući se kako mu je dugo trebalo da postane ovisan o tom poroku. Cigarete ga nisu privlačile ni u osmoljetki, ni u gimnaziji, a gotovo ih je izbjegao i na fakultetu.

Pušiti je, naime, počeo tek na trećoj godini studija agronomije jer je tada pušio i njegov brat, ali dugo je pušio najviše dvije cigarete na dan.

'Grebanje' na faksu

– Mislim da sam se gotovo cijelu jednu akademsku godinu grebao za nekoliko cigareta dnevno, prije nego što sam kupio prvu kutiju. A onda je krenulo, i tako punih 30 godina – kaže Čobanković.

Duhan mu je, smije se, na kraju krajeva i resor, pa je tako punio i državni proračun i podupirao domaću duhansku industriju.

Zna da je pušenje štetno, ali se ne može potužiti da je zbog toga imao ikakvih zdravstvenih problema. Svjestan je, kaže, da je njegov osnovni problem težina.

No, u svakom slučaju, nakon desetljeća pušačkog staža, sretan je što mu mjesečno u džepu ostaje oko 600 kuna više, nakon što u Zagrebu plati stanarinu i režije, pa je počeo i mnogo zdravije i urednije živjeti.

Nije dobio ni na kilaži jer cigarete nije zamijenio grickalicama nego sportom – plivanjem, fitnessom i wellnessom, jedino što zbog brojnih obveza nije redovit pa se ponekad dogodi da vježba i četiri puta tjedno, a ponekad nijednom.

Njegov novi bioritam, šali se, možda je najteže pao kolegama pušačima iz Vlade, koji su u početku bili iznenađeni što više ne puši, a sada ga zezaju da im je oslabio tim pušača.

Na radost ministra Milinovića, stanke između sjednica cigaretama krate još samo ministri Radovan Fuchs, Tomislav Ivić, Davorin Makar i Martina Dalić te povremeni pušač Božidar Pankretić.

–  Ako sam se ja mogao ostaviti cigareta u kojima sam doista uživao, mogu i svi oni ako žele. Moj će im prijatelj rado pomoći – poručuje Cho.

Komentara 27

MA
marinkomarinko
19:05 18.07.2011.

čuj neznam točno za hipnozu-ja prestao pušti sam od sebe - nije bilo lako - vjeruj mi-al nisam se udebljao kao j.....ČOBAN....-

BI
bigboii
14:02 18.07.2011.

Obzirom na njegovu pretilost, ovo mu je pametna odluka ukoliko ne želi umrijeti unutar sljedećih pet godina....

BI
bigboii
15:27 18.07.2011.

Ma Čo je kralj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije