Naslovnica Vijesti Svijet

Chicago dobio prvu gradonačelnicu koja je Afroamerikanka, ali i lezbijka

Od 1837. godine Chicago je imao tek jednog gradonačelnika crnca i jednu gradonačelnicu. Lori Lightfoot zasjeda na čelo grada kojeg obilježava nepovjerenje između policije i manjina, a 2018. dogodilo se više od 550 ubojstava, što je više nego u New Yorku i u Los Angelesu zajedno
03. travnja 2019. u 15:36 7 komentara 385 prikaza
Foto: JOSHUA LOTT/REUTERS/PIXSELL

Stanovnici Chicaga izabrali su u utorak, u drugom krugu lokalnih izbora, 56-godišnju Lori Lightfoot za novu gradonačelnicu i prvi put u povijesti grada povjerili tu dužnost Afroamerikanki.

Polarne hladnoće u Americi DEBELO ISPOD NIŠTICE VIDEO Smrtonosni polarni vrtlog: U Chicagu život kao da je stao

Birači u trećem po veličini američkom gradu mogli su birati u drugome krugu između nje i dugogodišnje lokalne političarke i također crnkinje Toni Preckwinkle (72). Lightfoot je bez problema pobijedila svoju protukandidatkinju.

Stanovnici Chicaga spremni su za promjene, rekla je Lightfoot u svojoj kampanji obećavši, među ostalim, da će poduprijeti ograničavanje mandata gradonačelnika i reforme koje će zabraniti izabranim dužnosnicima da profitiraju od svojih položaja.

Chicago je sada postao najvećim američkim gradom koji je izabrao crnu gradonačelnicu, koja se uz to otvoreno deklarira kao lezbijka

Ilustracija Komentar Mate Mijića Građanski i tzv. gay brak nisu brakovi u punom smislu riječi

Lightfoot i Preckwinkle, dvije demokratske kandidatkinje, osvojile su najveći broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora krajem veljače, 17,5 posto, odnosno 16 posto.

Iza njih je ostalo drugih dvanaest kandidata, među kojima poznati lokalni političar Bill Daley i nekadašnji načelnik policije Garry McCarthy.

Birao se nasljednik demokrata Rahma Emanuela koji je na toj dužnosti od 2011. Ta nekadašnja zvijezda demokratske stranke objavio je na opće iznenađenje da se neće treći put kandidirati.

Transrodne osobe interni dokument Washington bi mogao ukinuti priznavanje transrodnih osoba?

Od 1837. Chicago je imao tek jednog gradonačelnika crnca i jednu gradonačelnicu.

Lightfoot je i prva pripadnica homoseksualne zajednice na čelu grada koji ima 2,7 milijuna stanovnika a obilježava ga nepovjerenje između policije i manjina, velike nejednakosti između četvrti i visoka stopa kriminaliteta.

U 2018. u Chicagu je bilo više od 550 ubojstava, što je više nego u New Yorku i u Los Angelesu zajedno, premda dva potonja grada imaju više stanovnika.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar krkcro
  krkcro:

  odmah nobelovu

 • reborn:

  Znači njezine kompetencije su "afroamerikanka" i "lezbijka" ?!?

 • zimerman:

  Grad propada zato sto njime ljevicari /demokrati vladaju zadnji 50 god. Takvo je stanje u većini Američki gradova gdje vladaju ljevičari