Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEBELO ISPOD NIŠTICE

VIDEO Smrtonosni polarni vrtlog: U Chicagu život kao da je stao

Polarne hladnoće u Americi
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.01.2019.
u 11:20

Zbog vjetra osjet hladnoće još je veći. U Chicagu je -45 Celzijevih stupnjeva, a u Grand Forksu u Sjevernoj Dakoti rekordnih -54

Sjever Sjedinjenih Država u srijedu su zahvatile polarne temperature i arktički vjetar pa su vlasti bile prisiljene proglasiti izvanredno stanje kako bi zaštitile najugroženije dijelove populacije. Umrlo je najmanje 12 ljudi. 

"Nezapamćena zračna masa" izazvala je ekstremno niske temperature koje se kreću između -34 i -51 Celzijevih stupnjeva u regiji Velikih jezera i na Srednjem zapadu. 

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stupnjeva, s osjetom hladnoće -53 stupnja. Vlasti u Illinoisu, Wisconsinu i Michiganu izdale su upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 milijuna ljudi.

Hladnoća i HLADNOĆA

U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, zvanom "Vjetroviti grad", u srijedu ujutro bilo je -30 stupnjeva, a popodne -26.

"Riječ je o nezabilježenoj hladnoći u povijesti", rekao je čikaški gradonačelnik Rahm Emmanuel na tiskovnoj konferenciji u srijedu navečer.

"Temperature ugrožavaju živote i trebamo postupati u skladu s time", rekao je Emmanuel. "Postoji hladnoća, a postoji i HLADNOĆA", upozorio je američki državni meteorološki zavod, "ekstremna i opasna HLADNOĆA". 

Veliki komadi leda nalaze se u gradskim kanalima i na zamrznutim obalama jezera Michigan koje prekriva magla prouzročena razlikom u temperaturi između zraka i vode.

Foto: Reuters/Pixsell

"Osjećam se zamrznuto, ne mogu osjetiti vlastitu kožu", rekao je Leon Gilbert (31) koji radi u kafiću u centru grada u koji sada nitko ne navraća. Kako bi se zaštitili od ledenog vjetra, ljudi izlaze prekrivajući oči skijaškim maskama.

Zdravstveni djelatnici upozoravaju građane da izlaze iz domova samo u slučaju nužde. Ulice su puste, nema više jutarnjih gužvi u prometu, a sve je više zatvorenih trgovina, restorana, muzeja...

Prema naredbi Gretchena Whitmera, guvernera Michigana, svi državni uredi zatvoreni su do petka, a manje važni dužnosnici ostali su kod kuće. Škole su također zatvorene jer se i u četvrtak, prema američkom državnom meteorološkom zavodu, očekuju temperature između -30 i -40 Celzijevih stupnjeva.

Ledeni vjetar koji je došao iz arktičkog kruga te se kreće prema istočnoj obali SAD-a, dosad je prouzročio smrt 12 osoba te brojne smetnje, javljaju mediji.

Djelatnici željeznica u Chicagu zapalili su tračnice kako bi spriječili njihovo zamrzavanje i oštećenja. Svi vlakovi gradskog metroa obustavljeni su do daljnjeg.  "Bilo je mnogo problema s kabelima za napajanje", rekao je glasnogovornik kompanije, prenijeli su mediji.

"Ostanite na toplom"

Zračni je promet također poremećen. Otkazano je više od 2500 domaćih i inozemnih letova u Sjedinjenim Državama, a putnici se moraju nositi s hladnoćom još najmanje jedan dan.

"Ostajem jer su svi moji letovi otkazani", našalio se Brandon Robinson koji je morao provesti još jedan dan u hotelu u Chicagu.

Gradonačelnik je na Twitteru pokrenuo oznaku "staywarm", pozivajući građane da ne izlaze na zimu. Preko 270 "punktova za grijanje" postavljeno je u saveznim zgradama, društvenim centrima, knjižnicama te policijskim stanicama za sve koji se trebaju ugrijati, uključujući i 16.000 beskućnika koji žive u gradu.

U Minneapolisu i njegovu susjednom gradu Saint Paulu mnoga će skloništa ostati otvorena cijeli dan. Suočavajući se s lošim vremenskim uvjetima, američka poštanska služba obustavila je dostave u srijedu u šest država – u Illinoisu, Iowi, Minnesoti, Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Wisconsinu.

Očekuje se kako će se vrijeme na tim prostorima stabilizirati tijekom vikenda, dok se nalet hladnoće kreće prema istoku zemlje. Pad temperatura i snijeg očekuju se u Pennsylvaniji i Maineu.

Komentara 13

Avatar Apsalar
Apsalar
11:23 31.01.2019.

Više se smrznemo mi na -5. Oni griju sve, od garaža do svih prostorija u kući jer su im energenti jeftini. Mi se smrzavamo jer ne možemo platiti račune. Kuri me bolac za sve te zemlje koje svoje energente nabavljaju ratovima, a nas tjeraju da kupujemo ukapljeni plin trostruko skuplji.

US
UstaniAnte
11:14 31.01.2019.

To su posljedice globalnog zatopljenja nedaj bože da nas pogodi globalno zahlađenje.

Avatar nekakav
nekakav
11:16 31.01.2019.

a što prosječni hrvat zna gdje je i što je to 'velika nizina'? čemu ovi translatori, čemu nas mučite sa zimom u americi? dal nas tako revno izvještavate kolko su danas ameri sa svojim partnerima ubili afganistanaca i jemenaca, iračana? koga briga što će amer na sebe staviti još jednu vestu? i čemu 'osjet hladnoće'?! kad u sibiru na stvarnih -50 zapuše buran (naziv za jednu vrst vjetra tamo...) osjet hladnoće ide do -90, pa se u medijima ništ o tome ne pročita. nas zanima pdv u rh, minimalac, porez prirez, ljetovanje, zimovanje, a ne ovo. spavam ja bez ikakvih briga dal je u australiji plus 50 a u americi minus 50! australija, amerika, kanada, su među najvećim proizvođačima ugljena, nafte i plina. pa je red da imaju i najveće esktreme. sad će amerika uzeti venezueli naftu da se ugriju ozebli amerikanci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije