Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Četvrtina pekinških beba pila zagađeno mlijeko; melamin otkriven i u jajima

kina-sv.jpg
import
26.10.2008.
u 11:30

Gotovo četvrtina novorođenčadi u kineskome glavnom gradu pila je mlijeko zagađeno melaminom prije nego što je povučeno iz prodaje, a tragovi melamina otkriveni su i u jajima s kineskih farmi, prenose u nedjelju mediji.

Anketa u kojoj je izravno ispitano više od 307.000 pekinških obitelji s djecom mlađom od godinu dana pokazala je da je više od 75.000 djece hranjeno zagađenim mlijekom, prenosi Reuters izvješća iz kineskih državnih medija.

Anketu je naručio pekinški ured za zdravstvo, a provedena je od 20. rujna do 24. listopada.

S druge strane, hongkonške su vlasti priopćile da su tragovi melamina pronađeni i u jajima s kineskih farmi, a prema hongonškom Centru za sigurnost hrane melamin vjerojatno potječe iz hrane koju se daje kokošima, prenosi AFP. Tragovi melamina otkriveni su i u keksima s Filipina, priopćio je isti izvor.

Od mlijeka zatrovanog melaminom umrlo je četvero djece, a tisuće su se razboljele. Melamin je nakon toga pronađen i u drugim proizvodima što je uzrokovalo povlačenje kineskih proizvoda u cijelom svijetu. Više od 3000 djece i dalje se liječe u bolnicama.

Kineski dužnosnici tvrde da su svi mliječni proizvodi koji su trenutačno u prodaji sigurni i u skladu s međunarodnim standardima.

Kina je u četvrtak počela izrađivati oštriji zakon o sigurnosti hrane nakon kritika iz UN-a zbog mlake reakcije na skandal izazvan prodajom zatrovanog mlijeka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije