Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na području Konjica

Četvorica pripadnika Armije BiH optužena za ratne zločine nad hrvatskim civilima

Tužiteljstvo BiH
Zvonimir Coric/PIXSELL
28.12.2016.
u 13:26

Optuženi su Jasmin Viković (43) iz Zavidovića, Vehdad Mrkaljević (59) iz Doboja, Izet Kulaš (40) iz Donjeg Vakufa i Mersudin Kablar (44) iz Zenice.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije BiH koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, uključujući ubojstvo tri osobe.

Optuženi su Jasmin Viković (43) iz Zavidovića, Vehdad Mrkaljević (59) iz Doboja, Izet Kulaš (40) iz Donjeg Vakufa i Mersudin Kablar (44) iz Zenice.

Oni su tijekom rata u BiH bili pripadnici zeničke Diverzantsko-izviđačke brigade Armije BiH a Mrkaljević i Kablar u toj su postrojbi bili na zapovjednim dužnostima.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su 1993. godine u napadu na hrvatska sela na području konjičke općine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata počinivši ratne zločine u mjestu Orahovici.

Kako je utvrđeno istragom oni su, 31. kolovoza i 1. rujna 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića prisilno iz njihovih domova odveli trojicu civila hrvatske nacionalnosti starije životne dobi te su ih zatočili u staji u blizini zapovjednog mjesta njihove postrojbe.

Zatočene civile potom su zlostavljali nanoseći im teške i po život opasne ozlijede.

Od posljedica zlostavljanja jedan civil odmah je preminuo a optuženi Viković potom je pucajući iz vatrenog oružja ubio preostalo dvoje civila koji su već u teškom stanju ležali na podu.

Optužnicu u ovom predmetu treba potvrditi Sud BiH.

Komentara 4

IB
ibiza
22:21 28.12.2016.

samo napred da mi je brat ako se nisu drzali pravila Zenevske konvencije ratovanja onda se mora odgovarat.....

RO
rotuutor
16:37 28.12.2016.

Nemoguče,ma gdje bi oni to.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
13:44 28.12.2016.

Ma to su nevini vitezovi sa druge strane koji su isto kao naši radili nevino viteška djela uz Boga i domoljublje kao svoji na svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije