Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Četverogodišnje Lara i Mia prevarile su tete, skrile se i pobjegle iz vrtića

Iako su na tom putu morale prijeći nekoliko prometnih ulica, kući su stigle bez problema. - Sve se dogodilo u vrlo kratkom vremenu - rekla je ravnateljica vrtića Jasenka Strehovac.
29. rujna 2009. u 15:14 4 komentara 8 prikaza
Vrtić
Foto: Duško Mirković

Lara i Mia, četverogodišnje djevojčice iz Lipika, inače sestrične, danas su se neopaženo iskrale iz dječjeg vrtića Kockica i pošle Mijinoj kući. Sretno su stigle, iako su morale prijeći preko nekoliko ulica, a kada je bijeg primijećen, iznenađenju nije bilo kraja, i roditeljskom i onom teta u vrtiću.

Sve se brzo dogodilo
– Sve se dogodilo u kratkom vremenu i čim smo primijetili da ih nema, pošla sam s jednom odgojiteljicom javiti roditeljima. Međutim, odmah kod susjedne zgrade srele smo roditelje koji idu u vrtić jer su djeca već bila stigla kući i roditelji su odmah krenuli ovamo. I mi i oni bili smo zabrinuti znajući kuda su sve morale proći. Porazgovarali smo o svemu i doista mi je žao što je do toga došlo – još uzbuđena i s nelagodom u glasu ispričala nam je ravnateljica vrtića Jasenka Strehovac.

Priča o odlasku djevojčica iz vrtića brzo se proširila Lipikom, a građani su se odmah prisjetili kako je prije nešto više od mjesec dana iz vrtića u susjednom Pakracu neopaženo otišao trogodišnji Luka.

Sličnosti između dva slučaja ima jer su oba puta djeca otišla iz vrtića u vrijeme dok su bila u igri s tetama na dvorištu, no Lara i Mia ipak su to izvele na neobičniji način. – Očito su sve unaprijed dobro dogovorile i isplanirale pa su se tijekom igre skrile u jedan tunel među igračkama. Kada su ostala djeca i tete ušli u vrtić, njih su dvije izišle iz tunela i na ulazna vrata dvorišta otišle van – dodala je ravnateljica.

Uopće se nisu uplašile
Nakon što su otišle iz vrtića, djevojčice su se, prema pričanju Larine majke Romane, uputile Mijinoj kući. Usput su srele ženu koja ih poznaje i koja ih je prevela preko ulice. – Znale su da smo suprug i ja na poslu i da kod nas nikoga nema pa su se uputile sestri jer su ondje baka i djed. To znači da su o svemu razmišljale i da nisu neplanski odlučile hodati gradom.

Razgovarale smo o tome što su napravile i čini mi se da su odlučile otići iz vrtića jer ne vole poslije podneva ići spavati. Lara se nije uplašila, kao ni Mia, one su još premalene da bi znale kakvoj su se opasnosti izložile, no meni i sestri nije svejedno. Sestra se posebno čudi jer je ona s Mijom razgovarala nakon što je onaj dječak otišao iz pakračkog vrtića i upozoravala je na opasnosti kojima je bio izložen hodajući po cesti – ispričala je Larina majka.

Lipički vrtić nedavno je potpuno preuređen, a ima i novu ogradu kroz koju se djeca ne mogu provući, no izlazna vrata iz dvorišta ne zaključavaju se, a djevojčice su to očito primijetile. – Ubuduće ćemo i ta vrata zaključavati, a dogovorili smo se i da ćemo o svemu porazgovarati s djecom i upozoriti ih na opasnosti koje im prijete budu li odlučila sami hodati ulicom – rekla je J. Strehovac.

Nakon što se trogodišnji Luka neopaženo

Nakon što se trogodišnji Luka neopaženo iskrao iz pakračkog vrtića, oštećena je ograda popravljena, a Larina majka se nada kako će i iz današnjeg lipičkog slučaja svi izvući pouku.

– Naravno da smo i sestra i ja zabrinute zbog toga što se dogodilo, ali ne namjeravamo nikoga iz vrtića tužiti. Nadamo se ipak da će se i ulazna vrata ubuduće zaključavati, a i da će tete više upozoravati i kontrolirati djecu.

Naravno, i mi ćemo ih podsjećati da ne smiju nikamo same ići – rekla je Larina majka.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • scrnoli:

    Očito neko dijete treba nastradati, da bi se nešto učinilo. Radim u banci u kojoj su sva vrata zaključana i kodirana, ni na wc ne mogu, a da ne otvorim karticom 5-6 vrata. Sve se pomno bilježi i zna: tko, ... prikaži još! kad, gdje... Znam da je tako i u drugim firmama. E pa, potpuno je van uma da svoja najveća blaga predajemo na \"čuvanje\" ustanovama koja čak ni portira nemaju, sva su vrata širom otvorena i nema apsolutno nikakve kontrole ni tko u vrtić ulazi, ni tko iz vrtića izlazi... užasnuta sam. Zar je neki bankovni papir, novac, dokument, ne znam... važniji od DJETETA?!?!!!!

  • crosuzy:

    Opće je poznato da tete u vrtiću puste djecu van i uopće ne paze što rade. Kad su moja djeca išla u vrtić, pušile bi, a djeca su radila šta su htjela. Jednom sam došla po kćer u vrtić, a ... prikaži još! teta je rekla: \"Vaša kćer je ispisana iz vrtića\". Zašto? Kasnila sam par dana s plaćanjem vrtića i ona je rekla da je ispisana. Naravno da nije bila ispisana, ali ja sam ju drugi dan ispisala i nisam uopće platila račun jer je ta teta bila strah i trepet u vrtiću. A da bi svaki vrtić trebao imati portira, slažem se, slažem se i da se vrata moraju zaključavati, ali bitnije je da se ovi naši u vladi voze u skupim autima, a za djecu nije važno.

  • -obrisani-:

    tko i ne bi bježao iz takvog zatvora!!!! ja se sjećam da sam redovito bježala iz vrtića sve dok roditelji nisu konačno shvatili poruku curice su već velike i pokazale su svojim ponašanjem da su pametne i odgovorne danas se ... prikaži još!e prema djeci društvo i roditelji ponašaju preprotektivno i najradije bi ih zatvorili u kaveze kako bi ih držali sigurnim uravnotežen odgoj uvijek sadrži određen rizik u sebi kojeg moramo prihvatiti