Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upitna egzistencija

Četveročlana obitelj živi samo od plaće rafinerca, a nisu jedini

24.09.2014.Staro Pracno-Zeljko Simunic vec 30 godina radi u sisackoj Rafineriji a vijest o mogucnosti zatvaranja ove tvrtke unijela je nemir u njegovu obitelj
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
27.09.2014.
u 13:50

Sve ovo događalo se i sa mojom Željezarom, kazuje Željkova supruga

Četveročlana obitelj Šimunić tek je jedna od mnogobrojnih u Sisku koje žive samo od jedne plaće, i to one zarađene u Ina Rafineriji nafte.

Optimizam odavna izgubili

Glava obitelji, 51-godišnji elektrotehničar Željko već tri desetljeća kruh zarađuje radeći u tri smjene pogona Energetike, dok je supruga prije dvije godine ostala bez radnog mjesta u nekadašnjoj Željezari. Kao kemijska tehničarka novi posao ne može pronaći, iako se trenutno snalazi kao sezonska zamjena. I dok se 16-godišnji sin Bruno još uvijek školuje za očevo zanimanje, bez posla je i starijih sin Antonio, 22-godišnji CNC operater. Cijela obitelj sa strepnjom čeka odluku o sudbini Rafinerije. Najgori scenarij ne mogu ni zamisliti, iako su optimizam, u gradu pogašene proizvodnje, odavna izgubili.

– Za djecu imam plan, poslat ću ih van Hrvatske da nađu posao, ali gdje ću ja u svojim godinama? - kaže hrvatski branitelj Željko Šimunić kojem srećom za mjesec-dva istječe posljednja rata kredita.

Razmišljali jesu o novom zaduženju, koje im je nužno, ali to sada nije opcija dok ih čekaju i troškovi za legalizaciju obiteljske kuće u Starom Pračnu nedaleko od Siska. Napominje da ova situacija nije od jučer, nego se proteže već godinama.

Prazna obećanja

– Ljude se tjera u mirovinu, smanjuje se broj radnika i proizvodnja, a derivati uvoze. Mađarski MOL ima jasne ciljeve, dok naši nisu sposobni naći tržište. Što onda očekivati? – govori Željko. Supruga je svoj obol dala radeći 18 godina u propaloj Željezari, a sve ovo podsjeća je na to mučno razdoblje.

– Pošteno radiš po cijele dane da bi završio na cesti. Sve ovo događalo se i sa Željezarom, isto su obećavali da će učiniti sve da se spasi, ali od toga ništa – kaže supruga. Željko je tek jedan od oko 800 radnika u Rafineriji. Sa svojim kolegama na most je u znak prosvjeda, kao što su to Siščani učinili i uoči zatvaranja Željezare, kaže spreman stati.

– Uvijek su to manje-više isti ljudi koji su voljni nešto poduzeti, dok je ostalimo teško izaći iz svojih stanova - kaže Željko nadajući se ipak, do zadnjeg, da do najtragičnijeg scenarija neće doći.

>> Sisak i Rijeka donijet će 2,3 mlrd. $ gubitka 

>> Hrvatski članovi uprave Ine odbili mailom glasovati o sudbini Siska

Komentara 3

PA
pandora
15:10 27.09.2014.

sin vam ima jako dobro zanimanje u kanadi cnc. operatori su jako trazeni

RP
rođen_prekjučer
11:20 29.09.2014.

Ovo je dosta tužna vijest ali i dosta pristrana jer ovo da je ostalima teško izaći iz svojih stanova se može primijeniti i na radnike rafinerije koje ja osobno nisam vidio da su stali uz herbos, segesticu pa ni čakk željezaru sisak. Gdje si ti Željko bio kada su herbosovci i ostali daleko prije ovoga marširali po gradu, da nije možda u svome stanu? A sada se od mene, čija firma davnih dana više ne postoji, očekuje da se ja idem boriti za nekoga drugoga koji je u opasnosti da spadne na moje grane. Žalim, ali mene moj stan zove da ostanem u njemu kao i mnoge druge poput mene koje je i društvo i Sisak davnih dana odbacilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije