Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL o gašenju rafinerije: Podržavamo odluke koje su u komercijalnom interesu Ine

Molnár je istaknuo kako je na posljednjem sastanku s Vrdoljakom ministar poručio da 'INA ne bi trebala investirati tamo gdje nije zajamčen povrat sredstava
23. rujna 2014. u 18:55 4 komentara 1102 prikaza
molnar
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nakon objave informacije kako Ina razmatra zatvaranje sisačke rafinerije, o cijelom se slučaju u mađarskim medijima oglasio i József Molnár, izvršni direktor MOL-a.

 – Kao dioničar Ine, MOL podržava razumne poslovne odluke koju su u komercijalnom interesu Ine. Svjesni smo kako su rafinerije Ine poslovale s gubitkom te se već dulje vrijeme nadamo kako ćemo o tom pitanju razgovarati s ministrom Vrdoljakom. Nažalost, tijekom jednogodišnjih pregovora, on nije želio razgovarati o pitanjima vezanim uz poslovanje, već se usredotočio na ona vezana uz upravljačka prava – kazao je Molnár.

Molnár je istaknuo kako je na posljednjem sastanku s Vrdoljakom, ministar  poručio da "Ina ne bi trebala investirati tamo gdje nije zajamčen povrat sredstava".

 – Zbog tog smo razloga pomalo zbunjeni najnovijim izjavama ministra. Ako se bude osporavalo odluke koje su u komercijalnom interesu Ine, neće se boriti protiv MOL-a, već protiv bolje budućnosti za Inu – zaključuje Molnár.

Vlado Košić VLADO KOŠIĆ: 'Bolno je uopće i pomisliti na sudbine radnika Rafinerije' Ina Zakon štiti Sisak Bruxelles će presuditi smije li Inin mađarski partner ugasiti rafineriju

Podsjetimo, ministar Vrdoljak u subotu je komentirao kako će "ako netko ima namjeru uništiti Inu i energetsku stabilnost Hrvatske, imati posla s hrvatskom Vladom i ministarstvom i ministrom".

Vrdoljak je dodao kako se on i Vlada neće prodati kao što su, kako je rekao, prethodni premijeri prodali Inu. – Ovo su samo najave, nismo ništa ozbiljnije vidjeli, ali ne damo Inu – borit ćemo se do kraja – ponovio je Vrdoljak.

Moguće gašenje sisačke rafinerije komentirao je i predsjednik Ivo Josipović za Dnevnik Nove TV.

Ta odluka nikako nije dobra. Gubitak svakog radnog mjesta škodi. Trebalo bi taj problem riješiti u okviru pregovora, i vidjeti što je najbolje za Inu, za hrvatske interese ali i za interese naših mađarskih partnera. Čini mi se da takav jedan potez predstavlja kršenje sporazuma i dogovora o tome što bi Ina i kako trebala raditi, odnosno kako se razvijati. Moja apel Vladi je da kroz pregovore ne dopusti niti jedan nepromišljen korak. Svaka promjena u Ini mora biti rezultat promišljene politike i jasne budućnosti Ine kao naše strateške kompanije.

>> Sisački HDZ: Milanović i Vrdoljak nemaju isto mišljenje o gašenju rafinerije

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar hdz1848
  hdz1848:

  Pekhtor, ako u Jadranu ima nafte onda budemo trebali i 3 rafinerije.

 • kritičar_2:

  Pod hitno proterati MOL sa hrvatskih prostora,dok nije kasno.Više nego očito,MOL-ov i Mađarski interes,je ekonomski vladati Hrvatskom.Glavni dioničari su mađarski nacionalisti i židovski burzovni prevaranti.Kažu ivestiraju u INI.Točno,farbanje i šminkanje benziskih pumpi i odijevanje zaposlenih djelatnika,to su jedine investicije.

 • Nikola Turajlić:

  To što se dogadja sa INA-om i MOL-om ješ ilustracija slugeranskog odnosa domicilnih Hrvata prema njihovim prijašnjim i sadašnjim gazdama. Djelomična privatizacija za bagatelu, prenošenje upravljačkih prava za šaku eura mita, izostanak modernizacije, ukidanje rafinerija i što sve negativno neće ... prikaži još! još biti, bi izazvalo revoluciju da se dogodilo u tamnici naroda. Medjutim kada je u pitanju MOL, tj.naši euroatlanski partneri, maltene se pjevaju na smjenu Oda radosti i Aleluja. Na drugoj strani ruski GASPROM bez problema modernizira NIS-ove rafinerije kod istočnih susjeda i uskoro će se njihovo gorivo veselo prodavati i u Lijepoj našoj, zar ne?