Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četiri milijuna kuna za groblje prilagođeno invalidima

11. prosinca 2008. u 17:04 12 prikaza

Završena je izrada projekta za proširenje groblja i gradnju mrtvačnice na groblju pokraj Sveta tri kralja.

– Za idejni su projekt bili zaduženi Mikelić-Vreš Arhitekti, za koji je izdvojeno 11.000 kuna, a glavni projekt stoji 36.000 kuna, za što je predviđen novac, a završetkom projekta počet će radovi na mrtvačnici – rekao je Berislav Meglić, član Poglavarstva zadužen za odnose s medijima.

Od proljeća trebala bi početi gradnja mrtvačnice i parkirališta te proširenja grobnih mjesta, a koliko bi trajali radovi, u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti. Otkup zemljišta stajao je 220.000 kuna, a za početak radova Općina je iz proračuna izdvojila 100.000 kuna.

– U pregovorima s vlasnicom zemljišta D. Vreš dogovorena je cijena za zemljište koje je kupljeno početkom ove godine. S time smo počeli rješavati problem, a to je nedostatak grobnih mjesta, ali i mrtvačnice, koja je potrebna posebice u ljetnim mjesecima – dodao je Meglić. Uza staro groblje koje je sa 450 grobnih mjesta popunilo kapacitet, nalazit će se mrtvačnica i novi dio koji će biti spojeni postojećom stazom, a na novom će dijelu biti i grobna mjesta za urne.

– Na novom će dijelu biti 158 grobnih mjesta i od toga će biti 50 mjesta za urne. Novost je i mrtvačnica, koja će biti ukopana u brdo koje bi bilo potporni zid, tako da će zapravo biti srasla s okolišem. Cijeli će novi dio biti drukčiji od sadašnjih groblja jer će biti prilagođen osobama s invaliditetom – naveo je Meglić. Radit će se u dvije faze.

U prvoj gradit će se mrtvačnica, a druga se odnosi na gradnju grobnih mjesta. Ukupna je cijena projekta četiri milijuna kuna, a za gradnju mrtvačnice očekuje se i pomoć mještana. Svaki vlasnik staroga grobnog mjesta izdvojio bi otprilike 800 kuna, što bi se podijelilo na rate – dodao je Berislav Meglić, član Poglavarstva zadužen za odnose s medijima.


Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'