Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno stanje

U oluji u Italiji petero mrtvih, Venecija pod vodom, škole zatvorene

Poplave poharale Italiju
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL
1/6
29.10.2018.
u 21:33

U Veneciji je "acqua alta" u ranim poslijepodnevnim satima dosegnula 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhu, više nisu sigurni

Val lošeg vremena koji je u nedjelju zahvatio Italiju odnio je u ponedjeljak pet života i prouzročio zatvaranje mnogih škola, a voda je u Veneciji dosegnula rekordnu razinu.

Dvije osobe su izgubile život kada se drvo srušilo na njihov automobil nedaleko od Rima, a još jedna osoba je poginula na sličan način u Terracini, na obali južno od Rima.

Mladić je poginuo kada je na njega palo drvo nasred ulice u okolici Napulja, priopćile su vlasti a starija je osoba smrtno stradala od pada komada pročelja na sjeverozapadu, blizu Savone.

Velik dio Italije bio je u stanju pripravnosti zbog olujnog vjetra, jake kiše i visoke plime.

U Veneciji je "acqua alta" (visoka voda) u ranim poslijepodnevnim satima dosegnula 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhu, više nisu sigurni.

Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili uzeti djecu na ramena i hodati kroz vodu koja im je bila preko koljena.

U nedjelju su gradske vlasti morale izmijeniti rutu maratona kojega se dio ipak trčao kroz vodu. Ovo je šesti put u novijoj povijesti grada da je "acqua alta" premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i u studenom 1966. rekordna 194 cm.

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abruzzu te narančasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.

Sve škole u Venetu su zatvorene, kao i u Rimu, Genovi, Messini (Sicilija) i u mnogim gradovima u Pijemontu i u Toskani.

Škole u prijestolnici bit će zatvorene i u utorak, odlučila je tamošnja gradska vlast.

U dijelu gorja na sjeveru Veneta od subote je palo više od 400 mm oborina, a prognostičari najavljuju novu kišu.

Vatrogasci su diljem zemlje imali stotine intervencija. Zasad pristižu informacije o nekoliko ozlijeđenih, najčešće u padu drveća.

Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije