Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pustio zatvorenike

Češki predsjednik Vaclav Klaus optužen za veleizdaju

Vaclav Klaus
DPA/PIXSELL
04.03.2013.
u 20:39

Češki predsjednik Vaclav Klaus suočit će se sa optužbom za veleizdaju zbog svoje kontroverzne odluke o davanju amnestije tisućama zatvorenika i drugih, u nezabilježenom slučaju koji obilježava posljednje dane njegovog mandata

Češki predsjednik Vaclav Klaus suočit će se sa optužbom za veleizdaju zbog svoje kontroverzne odluke o davanju amnestije tisućama zatvorenika i drugih, u nezabilježenom slučaju koji označava posljednje dane njegova mandata, piše Yahoo News.

Zastupnici u Gornjem domu parlamenta, u kojem dominira ljevičarska opozicija, danas su glasovali za podnošenje tužbe na Ustavnom sudu. Obilježavajući 20. godišnjicu nezavisnosti Češke, Klaus je 1. siječnja iskoristio tradicionalni "alat" koji stoji na raspolaganju predsjedniku i pustio više od 6 tisuća zatvorenika koji su služili kraće zatvorske kazne.

Mogao bi ostati bez mirovine za bivše predsjednike

Njegova amnestija zaustavila je i nekoliko sudskih procesa visokih dužnosnika zbog prijevara, a objasnio je svoju odluku time da želi zaustaviti "beskrajne kriminalne procese". Klaus je već podijelio društvo tijekom svoja dva mandata protiveći se Europskoj uniji te svojim kontroverznim stavovima o pravima homoseksualaca i globalnom zatopljenju. Oko 73 tisuće Čeha potpisalo je peticiju u kojoj su podržali podizanje tužbe zbog izdaje, dok su Klausovi portreti maknuti iz mnogih škola i ureda diljem države. Za podizanje tužbe glasovalo je 38 senatora, a 30 ih je bilo protiv u Senatu koji broji 81 zastupnika.

Očekuje se da će Ustavni sud odluku donijeti tijekom nekoliko sljedećih tjedana. Najteža kazna mogla bi biti da Klaus izgubi svoj položaj, ali mandat mu ionako završava ovoga tjedna. Moglo bi mu biti i zabranjeno da se opet kandidira. Ako bude proglašen krivim, mogao bi izgubiti i gotovo 5 tisuća dolara mjesečne mirovine za bivše predsjednike, uključujući i potporu za financiranje njegova ureda. Klausovi protivnici tvrde da njihov cilj nije kažnjavanje sadašnjeg predsjednika nego postavljanje pravila za budućnost. – Želimo znati koliko daleko može ići predsjednik – rekao je Miroslav Antl, jedan od senatora koji stoje iza prijedloga.

>>Vaclav Klaus amnestirao 7500 zatvorenika pa razljutio Čehe

>>VIDEO Zapucao na predsjednika Klausa - plastičnim pištoljem

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:03 04.03.2013.

eto vidite kako to rade kulturne i napredne države....jednostavno se svakog može optužiti za veleizdaju, osim u bogom danoj državi zvanoj imbecilija u kojoj su političari sve što žele bez ikakve odgovornosti i gdje se može krasti bez ijednog sudskog spora....kao u HR

SE
sestrićna
23:18 04.03.2013.

kod nas bi ih bilo na tisuće--

LI
Livi
17:10 05.03.2013.

Eto tako bi nesto trebalo "priustiti" i nasem bivsem predsjedniku, koji mjesto da se boji za sva svoja nedjela, on se svaki dan jos uvijek javlja kao arbitar u svim sferama zivota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije