Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ova zemlja ima jedan zatvor, jednog biskupa i McDonald's, ali ima 15 banaka

U četvrtak obilježava svoj 300. rođendan koji ignoriraju gotovo svi osim njezinih neposrednih susjeda, a nekoliko detalja upućuje na to da bi joj trebalo pridati veću pozornost
23. siječnja 2019. u 13:35 101 komentara 27707 prikaza
Lihtenštajn
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Koja je to zemlja veličine Manhattana, ali s 38 tisuća stanovnika, a ne 1,6 milijuna? Koja zemlja ima samo jednog biskupa, po jedan tunel, vanjski bazen, zatvor i McDonald's, ali zato ima 15 banaka? Odgovor je Lihtenštajn. Kneževina smještena između Austrije i Švicarske po broju stanovnika šesta je najmanja zemlja na svijetu. U četvrtak obilježava svoj 300. rođendan koji ignoriraju gotovo svi osim njezinih neposrednih susjeda. Nekoliko detalja upućuje na to da bi joj trebalo pridati veću pozornost.

selidba Manja, ali uređenija VIDEO Analiziramo: Zašto Slovenci ostaju, a Hrvati odlaze iz zemlje

PLEMSTVO: Vladarska kneževska obitelj ima znatan utjecaj u državici, ali 25.000 stanovnika koji se mogu nazvati Lihtenštajncima na to nema primjedbe. Godine 2012. odbacili su inicijativu da se knezu ukine pravo veta na odluke parlamenta. Oni uglavnom podržavaju njegov konzervativni politički pristup. Knez je 2011. rekao da će uložiti veto na zakon o ublažavanju zabrane pobačaja, ali za to nije bilo potrebe jer ga je i stanovništvo poslušalo i odbacilo prijedlog na referendumu. Službeni moto Lihtenštajna "Za Boga, kneza i domovinu" dovoljno govori.

VIDEO Usporedba Hrvatske i Slovenije

POREZNA OAZA: Najviša stopa poreza je osam posto. Uz 25.000 Lihtenštajnaca, 13.000 stranaca osiguralo si je prestižno pravo boravka u zemlji. Svake godine dodjeljuje se samo nekoliko desetaka boravišnih dozvola. Oko 20.000 ljudi, više od pola je onih koji su zaposleni u kneževini, zato moraju živjeti u Švicarskoj ili Austriji.

BANKE: Petnaest banaka s licencijom u Lihtenštajnu prvenstveno je uključeno u upravljanje imovinom. Godine 2017. brinuli su se za oko 300 milijardi dolara svojih klijenata, što je gotovo osam milijuna dolara po stanovniku. Većinu tog novca posjeduju strani klijenti. Najveća banka, LGT, u vlasništvu je kneževske obitelji.

ambulanta Još jedan hrvatski apsurd Nude stan, plaću i bonus od 50.000 kuna, a nema tko raditi

 

PRANJE NOVCA: Lihtenštajn se dugo smatrao poreznom oazom, s opskurnim zakladama koje su išle na ruku strancima da poreznim vlastima u svojim zemljama sakriju neoporezovanu imovinu. Onda se dogodilo da su povjerljivi podaci klijenata ukradeni i prodani Njemačkoj. Skandal koji je izbio 2008. doveo je do osude čelnika Njemačke pošte (Deutsche Post) Klausa Zumwinkela koji je bio prisiljen podnijeti ostavku. Vlasti kneževine sada tvrde da je ta močvara isušena, a  ujesen prošle godine Europska unija je skinula Lihtenštajn sa svoje "sive lista" poreznih oaza pod nadzorom. 

INDUSTRIJA: Dok banke pridonose BDP-u s 25 posto, industrija je u stvari veća. U usporedbi s brojem stanovnika nijedna zemlja nema toliko tvrtki, 4600, odnosno jednu na svakih osam stanovnika. One uključuju globalne brendove poput tvrtke građevinskog alata Hilti, tvrtke Netrik za audio i videopriključke i Ivoclar Vivadenta, koji drži dvije trećine svjetskog tržišta keramičkih zubnih krunica.

VIDEO Evo kolike su plaće u Njemačkoj

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
 • sauchatomislav:

  kako je moguće da katolibanima tako dobro ide.najveću tvrtku hilti osnovao je nacist pa je nisu požurili uništiti kako ne bi podsjećala na taj period. nisu li naši ljevičari hovorili da će nas gay brakocv i pobačaj svrstat u europsku ... prikaži još! civilizaciju i kako smo premali da bi bili izvan euz i da će nam ulazak donjeti razvoj.zar lihtenštajn nije dio europske civilizacije

 • Avatar FranjoJosip
  FranjoJosip:

  "Lihtenštajn? Otkada smo mi počeli po Vuku? Valjda Lichtenstein!!!" - ode mi komentar zajedno sa Samirom/Damirom, a sve u svezi njegove manje psihozice. No evo ga opet!

 • sjs:

  Samo jedan kradezeovac sredio bi tu oazu.