Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularni šaptač psima savjetuje (2)

Cesar Millan za Večernji: Pripremite psa na dolazak bebe

Dog and Baby Nap Together
Foto: Thinkstock
1/2
23.09.2014.
u 14:45

Vođa čopora savjetuje, nikad nije prerano za lekcije o uzajamnom poštovanju

Cesar Millan, popularni šaptač psima, rođen je na imanju na kojem je odrastao uz pse. No, nikad ih nije posjedovao, već je od njih učio o odanosti i privrženosti. O svemu tome uči i gledatelje svojih TV emisija, koje pak najviše zanima odgovor na samo jedno pitanje – kako to uspijeva... Jer sve izgleda tako lako – i hodanje na povodcu i problemi s agresijom i strahovima. Kako to radi, pokazat će na svom nastupu u Zagrebu, a za čitatelje Večernjeg lista Cesar Millan pripremio je nekoliko kolumni sa svojim savjetima. Danas savjetuje kako pripremiti psa na dolazak novog člana obitelji.

Prate promjene

Psi su vrlo povezani sa svojim vlasnicima pa, očekujete li bebu, vaš će pas osjetiti da se nešto događa i pratit će promjene u vašem ponašanju. Donosim vam korisne načine na koje možete pripremiti svojeg psa na dolazak bebe.

Trudnoća utječe na cijelo kućanstvo. Mogli biste se osjećati ljutitima, tjeskobnima ili zabrinutima pa budite svjesni energije kojom zračite i imajte na umu da će pas preuzeti vaše emocije. Prije nego što dovedete dijete iz bolnice, preporučujem vam da donesete kući komad odjeće koji pripada vašem djetetu. Pokušajte navesti psa da pomiriše odjeću, čime ćete mu dati do znanja kako je to vaše te da mu dajete dopuštenje da pomiriše odjevni predmet. Na ovaj način počinjete proces poštovanja psa prema djetetu koje dolazi.

Preporučujem da psu date do znanja da postoji nevidljiva granica koju ne smije prijeći bez vašeg dopuštenja. S vremenom mu možete dopustiti da istražuje i njuška pojedine predmete u sobi u vašoj prisutnosti i vi trebate odlučiti kada je vrijeme da ode iz prostorije.

Ponovite ovu aktivnost nekoliko puta prije dolaska bebe. Na ovaj način psa ćete naučiti da ta prostorija pripada njegovu vlasniku te da se prema njoj treba odnositi s poštovanjem.

Savjetujem vam da prije upoznavanja krenete u dugu šetnju kako bi iz psa "iscijedili" što više energije. Prije ulaska pričekajte na ulaznim vratima i provjerite je li pas smiren. Pas će automatski prepoznati nepoznati miris u kući, a ako ste ga već upoznali s mirisom, bit će mu nešto poznatiji.

Sigurnost i opuštenost

Majka ili otac koji drže dijete moraju biti što smireniji i dopustiti psu da ga onjuši, ali s pristojne udaljenosti. Pri prvom susretu ne prinosite dijete preblizu psu, već do toga dođite postupno. Na ovaj način učite psa da poštuje dijete kao novog vlasnika.

Kada dijete dođu u fazu istraživanja, vrlo je važno pratiti interakciju između djeteta i psa. To je idealna prilika da naučite dijete da ne maltretira psa, povlači ga za rep i slično. Nikad nije prerano za lekcije o uzajamnom poštovanju jer velik broj djece nehotice izazove inače mirnog psa zato što su bila bez nadzora ili ih roditelji nisu naučili pravilima ponašanja prema psima.

Zapamtite da psu ne trebaju posebne igračke ili pozornost da bi se osjećao posebnim, već jednostavno trebate održavati rutinu pružajući mu uobičajene šetnje i konstantno vodstvo. To će mu pomoći da se osjeća sigurno i opušteno zbog novonastale situacije. Ne pretpostavljajte da će vaš pas raditi probleme sukladno njegovoj pasmini. Naravno, djecu su znali ugristi pit buli i rotvajleri, ali isto tako i labradori, čau-čau ili mješanci. Jedno dijete na Rhode Islandu ubio je maleni slatki pomeranian. Koje je rješenje? Vodstvo. Budite iskreni prema sebi. Možete li kontrolirati svog psa u svako doba dana i u svim situacijama?

Sigurnost vašeg djeteta na prvom je mjestu. Ako nakon rada s profesionalcem i samostalno sa psom i dalje niste sto posto uvjereni u djetetovu sigurnost, moj je savjet da razmotrite mogućnost nalaženja novog doma za svojeg psa.

>>Vaš pas grize i ne prestaje lajati? Onda je ovo show za vas!

>>Cesar Millan: Nisam znao da su dalmatineri psi iz Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije