Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽA

Cerar: Mi smo za implementaciju presude, Hrvatska je i dalje odbacuje

Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
01.12.2017.
u 17:38

Procesi da dođe do primjene arbitražnog sporazuma se nastavljaju, a i sam se zauzimam za dijalog, No, to nam za sada ne uspijeva jer hrvatska strana još uvijek odbacuje implementaciju", kazao je Cerar u izjavi novinarima u Ljubljani.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak da će njegova vlada i dalje ustrajati na implementaciji arbitražne presude te da neće pristati da se u okviru u dijalogu s Hrvatskom otvaraju nova pitanja, u čemu ga je podržao i predsjednik države Borut Pahor.

Nakon tradicionalnog susreta na kojemu jednom godišnje na poziv predsjednika države Boruta Pahora o aktualnim pitanjima raspravlja državni vrh, Cerar je potvrdio da će njegova vlada inzistirati na implementaciji arbitražne odluke, dok je Pahor naglasio da Slovenija u svezi  treba postupati mirno, ali i odlučno.

Procesi da dođe do primjene arbitražnog sporazuma se nastavljaju, a i sam se zauzimam za dijalog, No, to nam za sada ne uspijeva jer hrvatska strana još uvijek odbacuje implementaciju", kazao je Cerar u izjavi novinarima u Ljubljani.

Slovenski premijer je dodao da će na implementaciji, unatoč različitom stajalištu druge strane, ustrajati kao na važnom načelu te inzistirati da u fokusu planiranog sastanka s hrvatskim premijerom bude implementacija, a ne druga pitanja.

"Otvaranje novih pitanja za nas bi bilo lošije rješenje i to neću dopustiti", kazao je Cerar.
U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Borut Pahor pozdravio je odluku Europske komisije da pomognu Sloveniji i Hrvatskoj "pri implementaciji" arbitraže, u vezi s najavom da će obje države uskoro posjetiti potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Pahor je rekao da Slovenija glede primjene arbitražne presude mora djelovati na miran način i strpljivo jer ima potporu međunarodne zajednice da odluku arbitara treba poštovati, ali da treba pokazati odlučnost ako na hrvatskoj strani ne bi došlo do pomaka u stajalištu kako je za Hrvatsku implementacija neprihvatljiva i da treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima u bilateralnom dijalogu.
"Slovenija u svakom slučaju treba djelovati mirno i strpljivo, bez izazivanja nekakvih incidenata ili donošenja protumjera koji bi zaoštrili naše dobre odnose s Hrvatskom i ugrozili potporu međunarodne zajednice našem stajalištu o arbitraži", kazao je Pahor.
No, kako je istaknuo,  potrebna je  i odlučnost ako se u Hrvatskoj službeno stajalište oko arbitraže ne promijeni.
"Ako na  drugoj strani ne bude odaziva, bit će potrebno pojačavati naše mjere za primjenu arbitražne odluke iako bi to u nekoj situaciji moglo izazvati stajalište hrvatske vlade da smo posegli u njihovu suverenost", kazao je Pahor.

Predsjednica o arbitraži:

Miro Cerar
1/26

Komentara 21

DU
Deleted user
17:46 01.12.2017.

Kad bu taj Kekec napokon začkomil?

TA
tanjaraf
19:27 01.12.2017.

Probali su varati i uhvatilo ih. Normalan čovjek se onda povuče.

TA
tanjaraf
19:24 01.12.2017.

Ovaj je dosadniji od onog jazavca iz 'Bogovi su pali na tjeme'. Pa, jbte, probao si varati i uhvatilo te. ,Normalan čovjek se onda povuče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije