Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA INFORMIRANJE

Centar: 'Županija mora prestati skrivati ugovor s Kerumovim zetom o koncesiji na Benama!'

Rogoznica: Fanina rođendanska čestitka Kerumu tijekom konferencije za medije HGS-a
Dusko Jaramaz/PIXSELL
13.04.2022.
u 12:18

Davatelj koncesije može jednostrano raskinuti ugovor ako se propisani uvjeti ne provode pa je nejasno zašto se ovakvo stanje godinama tolerira - rekao je Marinić koji misli da koncesionara štiti politika.

Povjerenik za informiranje uvažio je žalbu splitskog gradskog vijećnika Srđana Marinića i Splitsko-dalmatinskoj županiji naložio da riješi njegov zahtjev za pristup informacijama od 29. prosinca 2021. Marinić više od tri mjeseca čeka da mu Upravni odjel za turizam i pomorstvo dostavi ugovor između županije i koncesionara na području uvale Bene, tvrtke National d.o.o.

Srđan Marinić je istaknuo kako koncesionar na Benama uporno ne provodi uvjete propisane odlukom o davanju koncesije zbog čega je Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan podnijela tužbu jer koncesionar ne poštuje uvjete Ministarstva.

- Hortikulturno uređenje je katastrofalno, urbana oprema u jako lošem stanju. Bespravni objekti nisu uklonjeni, ne postoji plan korištenja koncesioniranog područja, a nema ni certifikata koji garantiraju ispravnost sprava za dječju igru. Već tri sezone traje saznanje Županije da se radi o nezakonito izgrađenom objektu na kojem su dali koncesiju i on ubire profit. Davatelj koncesije može jednostrano raskinuti ugovor ako se propisani uvjeti ne provode pa je nejasno zašto se ovakvo stanje godinama tolerira - rekao je Marinić koji misli da koncesionara štiti politika.

- Koncesionar je u bliskoj vezi s Kerumom, odnosno HGSS-om, ovdje je riječ o političko-rodbinskoj-poslovnoj vezi – rekao je Mladinić.

Koncesionar na Benama, tvrtka National d.o.o. u vlasništvu je Ante Vukorepe, zeta Željka Keruma (muža njegove kćeri Neve), koji ju je preuzeo od Igora Sapunara, Kerumovog nećaka.

- Već smo nekoliko puta upozoravali da županija skrivanjem ugovora krši Zakon o pravu na pristup informacijama, što je sada potvrdio i povjerenik za informiranje. U međuvremenu smo svjedočili prepotentnom dociranju dožupana Stipe Čogelje koji je tvrdio da je sve transparentno, iako bi, kao pravnik, trebao poznavati barem elementarne obveze tijela javne vlasti. Pozivam županiju da, sukladno uputi povjerenika, konačno pokaže sporni ugovor i odgovori zašto ga toliko dugo skriva od javnosti - rekao je predsjednik Kluba vijećnika Centra u Gradskom vijeću Grada Splita Igor Skoko i upitao hoće li se dožupan ispričati i za skrivanje ugovora o koncesiji na Benama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije