Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARENJE OTPADOM

Centar Marišćina skoro gotov, a ne zna se kako plasirati gorivo iz otpada

Marišćina
Nel Pavletić/Pixsell
12.02.2014.
u 15:56

Da rješenja nema, potvrđuje i pismo primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću

Zid šutnje nadležnih institucija ne može sakriti nepremostive probleme projekta Županijskog centra gospodarenja otpadom Marišćina, upozoravaju iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina. Uz problem nepostojanja pristupne ceste, ostaje neriješenim plasman goriva iz otpada, ŽCGO u završnoj je fazi izgradnje, a gdje i kako s otpadom te uz koju cijenu, još se uvijek ne zna, zbog čeka Krizni Stožer traži ostavku direktora Ekopulsa Dušana Šćulca. Upravo je on krajem siječnja uputio pismo svim osnivačima, u kojem traži pomoć u rješavanju plasmana finalnog proizvoda gospodarenja otpadom - goriva iz otpada.

Godišnje će se proizvoditi oko 20 tisuća tona goriva iz otpada koje je moguće koristiti u energanama, toplanama, tvornicama cementa. U pismu Šćulac navodi kako "u ekonomsko-tehničkoj dokumentaciji za izgradnju nije planiran trošak odnosno prihod od plasmana" te da bi "uključivanje takvih troškova u cijenu gospodarenja otpadom koju plaćaju građani Primorsko-goranske županije osjetno povećalo cijenu i funkcioniranje cjelokupnog sustava dovelo u pitanje".

Budući nisu izgrađene planirane energane koje bi koristile otpad kao gorivo, ostaje dvije mogućnosti, kazala je Silvana Vozila iz Stožera, cementare gdje bi se spaljivanje otpada naplaćivalo 30 eura po toni, a što bi građane godišnje stajalo do dva milijuna eura. Drugo je rješenje TE Plomin 1 i gradske toplane, što je ekonomski dvojbeno i ekološki neprihvatljivo. Da rješenja nema, potvrđuje i pismo primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću, u kojemu upozorava na problem plasmana goriva iz otpada i sugerira žuran sastanak svih koji mogu pomoći.

>> Ignoriranje obveza će dovesti do katastrofalnih posljedica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije