Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko Marišćina:

Ignoriranje obveza će dovesti do katastrofalnih posljedica

Marišćina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/2
16.01.2014.
u 14:26

Eko Stožer upozorava kako Rijeka, okolne općine i gradovi ne čine ništa, biorazgradivi otpad se ne odvaja i ne poduzima se ništa za njegovo smanjenje, a ne odvajaju se niti ostale sirovine iz komunalnog otpada

Udruga građana Krizni Eko Stožer Marišćina nastavlja postavljati pitanja riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu – je li odvajanje otpada naučna fantastika, je li u 2013. godini smanjen udio biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu i koliko će, zbog nepridržavanja EU direktiva o odlagalištima, građane Rijeke stajati kazneni penali EU komisije.

Naime, do 31. prosinca 2013. trebalo je udio biorazgradivog komunlnog otpada na odlagalištu smanjiti za četvrtinu, odnosno 75 posto masenog udjela udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji je proizveden 1997. godine, a potom taj udio dalje smanjivati, do 2016. na 50 i 2020. godine na daljnjih 35 posto.

Ignoriranje i nepoštivanje obveza

Eko Stožer upozorava kako Rijeka, okolne općine i gradovi ne čine ništa, biorazgradivi otpad se ne odvaja i ne poduzima se ništa za njegovo smanjenje, a ne odvajaju se niti ostale sirovine iz komunalnog otpada, na čemu oni kao Udruga inzistiraju više od godinu dana kako bi se do 31. prosnica 2013. udio biorazgradivog otpada koji se odlaže na deponij smanjio barem za četvrtinu i potaknulo odvajanje i ostalih sirovina iz komunalnog otpada sukladno EU direktivi "2008/98/DEC".

Udruga ističe kako će ovakvo ignoriranje i nepoštivanje obveza prema EU zakonodavstvu imati katastrofalne ekološke i ekonomske posljedice zbog primitivnog zatrpavanja smeća u rupe u zemlji, za što ćemo građani morati plaćati visoke penale. Drže tragičnim činjenicu da je u suradnji s njihovom Udrugom, Gradom Rijekom i Općinom Viškovo, Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba u lipnju 2013. godine napravio "Studiju ekološkog gospodarenja otpadom za Grad Rijeku i okolicu" gdje je razrađen cijeli sustav implementacije odvojenog sakupljanja sirovina iz komunalnog otpada i biorazgradivog otpada, a koja je umjesto primjene, završila u ladicama KD Čistoća.

Poručuju gradonačelniku Vojku Obersnelu da ozbiljno shvati činjenicu da je Hrvatska u EU. Pozivaju ga da počne s njima razgovarati, kako bi se, sukladno napravljenoj Studiji, krenulo s odvajanjem sirovina iz otpada i smanjenjem biorazgradivog otpada na odlagalištima.

>>EIB usvojila pritužbe Kriznog Eko Stožera Marišćina

>>Eko Stožer Marišćina: Vlasti nas obmanjuju 3-D sličicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije