Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael traži sankcije protiv Irana, a Teheran prijeti odmazdom u slučaju osvete za napad

Započela druga faza gradnje iranske nuklearne elektrane Bushehr
Foto: Ahmad Halabisaz
1/3
16.04.2024.
u 12:40

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije

  • Iran je napao Izrael lansiravši više od 300 projektila i dronova u znak odmazde za napad Izraela na njihovo veleposlanstvu
  •  Izraelski vojni vrh je upozorio da će odgovoriti na iranski napad
  • Međunarodna zajednica poziva na smirenje situacije

Tijek događaja:

12:38 - Podrška Velike Britanija, SAD i Francuske nije neočekivana s obzirom na to da je ipak riječ o saveznicama Izraela. No, veliku pozornost privukla je činjenica da su jordanske zračne snage dale podršku Izraelu. Oni su dopustili da Izrael i SAD koriste njihov zračni prostor, te su sami sudjelovali u obaranju bespilotnih letjelica koje su povrijedile njezin zračni prostor.

Zašto neke arapske zemlje podržavaju Izrael? Više o tome, pročitajte OVDJE


10:16 -  Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

"Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor.

GALERIJA Napad na iransko veleposlanstvo

Započela druga faza gradnje iranske nuklearne elektrane Bushehr
1/7

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira".


9:31 - Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

"Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran", rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran".

"Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno", kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku. Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.


8:32 - Izraelski protuzračni sustav Iron Dome, koji je presreo i uništio 99 posto iranskih projektila, potaknuli su pitanje zašto ih Amerikanci ne bi isporučili i i Kijevu.

Više o tome, pročitajte OVDJE


6:59 - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak. Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tijekom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde.

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.  Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja „iz sigurnosnih razloga”. Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e „dok se situacija u potpunosti ne smiri”. 

„Nastavit ćemo sutra”, kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.  Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je „uvijek zabrinut oko te mogućnosti”, pa pozvao na „ekstremnu suzdržanost”. 

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države.  Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Eksplozije na nebu iznad Jeruzalema

Ključne riječi

Komentara 5

SE
Serengeti
17:17 16.04.2024.

Sankcije? Cijeli svijet se smije SAD-u i EU kada spomenu sankcije. Kao što smo vidjeli na primjeru Rusije, sankcije ne rade. Tržište uvijek nađe svoj put.

SL
Slivovica
07:56 16.04.2024.

Tako je Munchen1860,pa nisu Izraelci šveđani.Več bi nestali.

FU
Fusnota
10:57 16.04.2024.

Osobe koje žive na zapadu , nazivaju vlastitu način života licemjernom. Teški slučaj za liječenje, osim ako nije dio zapada onda je normalna osoba??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije