Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Merkel: Odajem priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila za ulazak u Schengen

Andrej Plenković i Angela Merkel dali izjave za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
20.11.2019.
u 17:03

Dodala je da se o hrvatskom ulasku u Schengen još nije razgovaralo u njemačkom parlamentu, a kad Njemačka nakon Hrvatske preuzme predsjedanje Vijećem EU, tu će točku, o kojoj se moraju usuglasiti sve države članice, staviti na dnevni red

Perspektiva zemlje koja štiti vanjske granice drugačije je od one zemlje koja je u središtu Schengena, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, drugi put u ovoj godini. Bio je to odgovor na pitanje novinara o Schengenu, što je hrvatski cilj, ali i o tretmanu migranta.

- Dotaknuli smo sve ključne teme koje su važne za obje zemlje s obzirom da će upravo naše zemlje predsjedati Vijećem Europske Unije iduće godine. Njemačka je oduvijek prijateljska zemlja za Hrvatsku. Jedna od glavnih zemalja za ulaganje u Hrvatsku i zemlja iz koje nam dolazi velik broj turista svake godine. Želja nam je još unaprijediti tu suradnju. Teme su nam bile Brexit i višegodišnji financijski okvir te ono što je za Hrvatsku posebno važno, da do sastanka čelnika zemalja Zapadnog balkana u Zagrebu donesemo rješenje koje će omogućiti otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - izjavio je premijer nakon sastanka.

Merkel je odala priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila te dodala da se o hrvatskom ulasku u Schengen još nije razgovaralo u njemačkom parlamentu, a kad Njemačka nakon Hrvatske preuzme predsjedanje Vijećem EU, tu će točku, o kojoj se moraju usuglasiti sve države članice, staviti na dnevni red. Naime, kako je istaknuo premijer Plenković, nije realno očekivati da se o tome odlučuje na Europskom vijeću baš za vrijeme našeg predsjedanja, ali da će se o tome razgovarati na operativnoj razini.

FOTO  Plenković dočekao Merkelicu s kišobranom u ruci

Andrej Plenković i Angela Merkel dali izjave za medije
1/6

– Mlade zemlje članice i one koje su dulje članice zgodna su mješavina, to će nas oživjeti – kazala je Merkel, a o temi koja dominira kongresom EPP-a – proširenje EU – rekla je kako podupire planove hrvatske Vlade da tijekom predsjedanja dođe do sastanka sa zemljama zapadnog Balkana.

– Podupiremo planove hrvatske Vlade da dođe do sastanka zemalja Zapadnog Balkana u punom sastavu. Važno je da se ispune svi preduvjeti za otvaranje pregovora i žao nam je što nisu otvoreni tijekom zadnje sjednice. Što se tiče biletaralnih tema, govorili smo o tome da imamo dobre gospodarske veze, jako puno turista iz Njemačke dolazi u Hrvatsku, a u Njemačkoj živi jako puno Hrvata s kojima imamo dobar suživot - kaže Merkel dodajući da Hrvatska kao mlada država sa svježim sjećanjem na pregovore može unijeti svoja iskustva, za razliku od Njemačke gdje pristupanje u EU seže u daleku prošlost - izjavila je Merkel.

FOTO Angela Merkel u Banskim dvorima

Andrej Plenković i Angela Merkel dali izjave za medije
1/3

Suradnju Hrvatske i Njemačke ocijenila je dobrom, s prostorom za napredak u ekonomiji, a agendu hrvatskog predsjedanja EU Njemačka će poduprijeti koliko god može.

– Probleme koje riješimo za vrijeme hrvatskog predsjedanja neće se morati rješavati u vrijeme našeg predsjedanja i zato je važno da surađujemo - istaknula je kancelarka.

Ključne riječi

Komentara 46

LU
Lui
17:52 20.11.2019.

Moram priznati da Plenkovic danas briljira! Dotakli su sve važne teme,od Schengena , gospodarskih odnosa do naše inicijative za proširenje EU-a

BO
Bojance
17:25 20.11.2019.

Njemački je najveći, maltene prirodni saveznik Hrvatske, bilo je žalosno vidjeti da je ona štetočina Milanović toliko narušila odnose i osramotila nas s Lex Perković!

Avatar Foton
Foton
18:53 20.11.2019.

Po komentarima sudeci, Rvatine ne vole kancelarku Merkel. A Nijemci je birali godinu za godinom. Znaci Rvatine misle drugacije nego Nijemci, a dobro znamo kakav su oni narod, pametni, marljivi, bogati, uspijesni. A Rvatine jako drugaciji, na nasu nesrecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije