Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Celibat i isključivanje žena dobar je model za tlačenje djece

Kad bi moje katoličke studentice bile na pozicijama moći, one bi drukčije rješavale pitanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - kazala je Seren Jones za CNN.
18. ožujka 2010. u 18:05 4 komentara 4 prikaza
Serene Jones

Veća prisutnost žena u crkvenoj hijerarhiji mogla je spriječiti nasilje nad djecom koje je bilo vrlo rašireno u Katoličkoj crkvi - mišljenje je vodeće američke teologinje Serene Jones.

- Statistički gledano, mnogo je manje žena nasilnica. Također, one bi bile sklonije prijavljivanju nasilja koje vide - kazala je.

Svećenica Jones predsjednica je Union Theleogical Seminaryja u New Yorku. To vijeće teologa djeluje pri prezbiterijanskoj crkvi, a pridruženo je Sveučilištu Columbija.

- Kad bi moje katoličke studentice bile na pozicijama moći, one bi drukčije rješavale to pitanje - kazala je Jones gostujući u emisiji Christian Amanpur koja se bavila reakcijama pape Benedikta XIV. na seksualna zlostavljanja u crkvi.

- Inzistiranje na celibatu i isključenje žena, ta dvostruka loša kombinacija, pokazuje nam Crkvu koja živi zatvorena u svom svijetu - kazala je Jones za CNN i zaključila:
- Većina katolika u SAD-u slaže se da je to arhaičan model, pogodan za tlačenje.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • svitak:

    preporučujem gospođi neka se bavi problemima u svojoj crkvi koji su daleko veči

  • -obrisani-:

    Nije pošteno da se na bazi seksualne energije koja je osnova bioenergije, odnosno životne energije, sublimacijom, razvija religijska duhovnost. To je krađa od prirode, od života... Pravoslavnje je, u tom pogledu, čini mi se, nešto normalnije.

  • -obrisani-:

    i ja mislim da bi diskriminacija žena u katoličkoj crkvi loše prošla na evropskom sudu za ljudska prava u natječaju za posao zabranjeno je istaknuti spol tražene osobe, ne vidim u čemu bi natječaj za biskupa bio poseban?