Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekoliko stotina aktivista okupilo se za spas Varšavske ulice u Zagrebu

Celakoski: Ministarstvo je godinama servisiralo dogovor Sanader-Bandić

aktivisti
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/4
17.02.2010.
u 12:03

- Ministarstvo graditeljstva s ministricom Dropulić na čelu više je godina u Zagrebu servisiralo dogovor Sanader - Bandić i dopuštalo nelegalnosti poput projekta Cvjetni prolaz, tvrdi Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

Nekoliko stotina aktivista udruga Pravo na grad i Zelene akcije te građana koji su se uključili u projekt obrane pješačke zone u Varšavskoj ulici zbog gradnje poslovno-stambenog kompleksa "Cvjetni" poduzetnika Tome Horvatinčića okupilo se danas točno u podne na mirnom prosvjedu na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.

Zahtjev ministarstvu: Zaustavite kopanje Varšavske!
Nazvavši svoje okupljanje "živim zidom", aktivisti su zatražili inspekcijski nadzor i ukidanje Detaljnog plana uređenja bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva, gdje Hoto grupa već gradi kompleks Cvjetni.

>>Ministarstvo: Ne želimo niti možemo umjesto Grada birati projekte

Oko 400 prosvjednika stoji u redu pred zgradom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kako bi urudžbirali zahtjev za inspekcijski nadzor te, kako navode, prekid dvogodišnje administracijske šutnje što će konačno zaustaviti kopanje Varšavske.

Ukidanje DPU-a, ističu aktivisti, traži se zbog kršenja Zakona o prostornom uređenju i gradnji te očuvanju kulturnih dobara. Smatraju da je odlukom koju je donijela  Skupština Zagreba, dajući zeleno svjetlo projektu Tome Horvatinčića, narušen javni interes.

Pozvali su resorno ministarstvo i da pozitivno riješi žalbe stanara Varšavske ulice koji su se žalili na početak radova na podzemnoj garaži.

Zagreb zaudara na osovinu Sander-Bandić
- Zagrebom vlada oligarhijska ekonomsko-politička struktura koja sustavno iscrpljuje gradske javne resurse. Prisiljeni smo reagirati građanskim neposluhom jer institucije ne rade svoj posao i šute. A čine to jer Zagreb zaudara na korupcijsku osovinu koju su uspostavili bivši premijer Ivo Sanader i gradonačelnik Milan Bandić - objasnio je novinarima Teodor Celakoski, predsjednik udruge Pravo na grad, razloge zbog kojih nadležni ne reagiraju već dvije godine na sve žalbe u slučaju Varšavska. 

- Ministrica Dropulić operativac je za niz projekata koji su dvojbenog i problematičnog sadržaja iz perspektive građana i javnog interesa. Zbog toga očekujemo da Vlada i premijerka Kosor stanu na stranu zakona i osiguraju zakonitost provedbe inspekcijskog nadzora te poništenje detaljnog plana uređenja na Cvjetnom trgu - rekao je Celakoski.

Celakoski je iznio i kako je ministarstvo tek iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj, dok je u međuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropulić ima poveći broj dionica, ušao u projekt Hoto grupe kao projektant građevinske jame. 

- To je sprega gradske i državne vlasti. To je oligarhijska moć koja zlorabi stranke i institucije na iscrpljivanju gradskih resursa - dodao je. 

- Ispričavam se zbog tajenja lokacije, no željeli smo uhvatiti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na djelu, a to je da već dvije godine ne odgovaraju na žalbe upućene zbog projekta "Cvjetni" - kazao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević obraćajući se okupljenima na Trgu Francuske Republike, nakon čega ih je pozvao da u mirnom mimohodu krenu prema zgradi ministarstva.

Građani neprestance pristižu i trenutačno ih ima nekoliko stotina.

Prema procjeni Zelene akcije, građanima koji su se odazvali "živom zidu" podijeljeno je oko 400 zahtjeva za urbanističku inspekciju koji će danas biti predani ministarstvu.

Organizatori poručuju: Idemo dalje!
Organizatori "živog zida" poručili su kako idu dalje s akcijama i prosvjedima.

- Ako počnu radovi u Varšavskoj, tamo ćemo usmjeriti svoje prosvjede, a do tada organizirat ćemo akcije ispred svih nadležnih institucija koje su dovele do problema u posljednje tri godine - najavio je Tomislav Tomašević.

Komentara 119

OB
-obrisani-
13:58 17.02.2010.

glumica, dopusti, zlovenki glumica uz to...

OB
-obrisani-
15:18 17.02.2010.

Vladimir1204 ha ha ha to mi je i cilj, a nisi niti loš

OB
-obrisani-
13:49 17.02.2010.

K\'o devastira svoj grad,devastira svoju kucu onda se pitamo kamocemo? U p.m-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije