Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNO STANJE

Čeka se odluka WHO-a: Pavić Šimetin objasnila što znači ukidanje pandemije

Zagreb: Ivana Pavić Šimetin komentirala trenutnu epidemiološku situaciju
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
30.01.2023.
u 08:25

– Kraken se pojavio prošli tjedan u Hrvatskoj i potvrđen je kod 12 osoba, dok je kerber prisutan u Hrvatskoj od rujna. Imamo dokazanih 220 slučajeva. Ti novi sojevi su sve zarazniji, ali klinička slika i simptomi su sve slabiji – naglasila je Pavić Šimetin.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin gostovala je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gdje je komentirala raspravu međunarodnog odbora stručnjaka o ukidanju izvanrednog stanja u javnom zdravstvu zbog COVID-19. Očekuje se kako bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala ovih dana objaviti svoju odluku.

– Na današnji dan prije tri godine proglašena je međunarodna hitna situacija. To je bio uvod u proglašenje pandemije koja je proglašena 11. ožujka 2020. U petak je započela rasprava o trenutačnoj situaciji s ciljem da se razmotri mogućnost proglašenja kraja pandemije – rekla je Pavić Šimetin i podsjetila da je odbor Svjetske zdravstvene organizacije zasjedao i u listopadu 2022. godine, međutim tada je došlo do pogoršanja zdravstvene situacije, pogotovo u Kini.

Kada gledamo podatke za Kinu, oni su do 14. siječnja 2023. imali oko 5300 prijavljenih smrtnih slučajeva. Unutar tjedan dana prikazali su 78.000 smrti, istaknula je i napomenula kako je to izrazito veliki porast za njih te da se pretpostavlja da je situacija puno teža.

Napomenula je kako u prilog tome da se objavi kraj pandemije ide činjenica što je puno ljudi cijepljeno i što je preboljelo bolest.  

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ustvrdila je da proglašenje kraja pandemije ne mijenja puno za Hrvatsku, jer mi od 7. travnja 2022. imamo ukinute sve mjere.

– Mjere koje su ostale na snazi mogu ostati i nakon proglašenja pandemije ako se sa stručne strane smatra da je dobro za populaciju i sprečavanje većeg širenja virusa – istaknula je.

 Pavić Šimetin komentirala je i nove zabilježene sojeve COVID-19 u Hrvatskoj – kraken i kerber.

– Kraken se pojavio prošli tjedan u Hrvatskoj i potvrđen je kod 12 osoba, dok je kerber prisutan u Hrvatskoj od rujna. Imamo dokazanih 220 slučajeva. Ti novi sojevi su sve zarazniji, ali klinička slika i simptomi su sve slabiji – naglasila je Pavić Šimetin, dodavši da bi se odluka mogla donijeti ovaj tjedan.

VIDEO: Nove cijene goriva: Od idućeg tjedna poskupljuju benzin i dizel?

Komentara 18

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:50 30.01.2023.

Sjeća li se netko još zabrane putovanja između županija bez propusnica? Nametanja cijepljenja i testiranja? Ili je hrvatski narod zaboravan, pa će opet dati glas HDZu, Viliju, Plenkiju, i Alemki?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:17 30.01.2023.

Kraken je kod nas na vlasti.

DU
Deleted user
09:49 30.01.2023.

Ovu ženu zbog svojih izjava trebalo je zatvoriti u zatvor. Doslovno tokom pandemije nije ništa pogodila, sve što je rekla bilo je suprotno ali doslovno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije