Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA ZDRAVSTVA

Čeka se Berošev paket protiv dugova

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
21.08.2021.
u 19:40

Dogovor predstavnika Vlade i veledrogerija podrazumijeva svođenje rokova plaćanja bolnica na 180 dana, odnosno ljekarni na 120 dana

Posljednja u nizu kriza koje se periodično pojavljuju ili priprijete u zdravstvu zbog nagomilanih dugova za lijekove eskalirala je proljetos, a sanirana je dogovorom Vlade i veledrogerija o otplatnom planu za rješavanje dijela dospjelih dugova bolnica i ljekarni. Tom je prilikom objašnjeno i kako to podrazumijeva svođenje rokova plaćanja bolnica na 180 dana, odnosno ljekarni na 120 dana, ali i održavanje tih rokova do kraja godine.

Usporedno s tim najavljeno je i da bi resorni ministar Vili Beroš u međuvremenu trebao izaći s paketom mjera koje bi trajnije spriječile ponovno gomilanje dugova. Oni su ove godine rasli tempom od dvjestotinjak milijuna kuna mjesečno. Neodrživo. Pita li se veledrogerije, izgleda da sporazum o plaćanju još “drži vodu”.

U rujnu nastavak razgovora

U vodećoj domaćoj veledrogeriji Mediki tako kažu da su zadovoljni provedbom dogovora. Sada je Medika u pogledu rokova plaćanja bolnica na 180 dana u prosjeku, navodi njezin predsjednik uprave Jasminko Herceg. Nakon što su zbog gomilanja potraživanja veledrogerije bile prisiljene pojačano uzimati kredite banaka, sad se ipak normalnije diše i radi. I u Koordinaciji veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca potvrđuju poboljšanje situacije. To još uvijek ne znači da više nema stvaranja novog duga.

“Zahvaljujući dodatnim uplatama Ministarstva financija stanje se s dugovima bolnica u odnosu na najkritičnije razdoblje popravilo”, ističe Diana Percač, predsjednica HUP – Koordinacije veledrogerija. No nastaje novi dug, uplaćeni iznosi, kaže, nisu dovoljni za dugoročnu održivost. Zbog toga očekuje “nastavak dodatnih uplata radi smanjenja rokova plaćanja bolnica na obećanih 180, odnosno ljekarni na 120 dana”. Percač najavljuje da će početkom rujna Koordinacija moći detaljnije komentirati novo stanje.

“Tada ćemo i nastaviti razgovore o daljnjim koracima kako održavati dogovorene rokove plaćanja do kraja godine i kako ih u razumnom roku svesti na zakonom definirane. Za ostvarivanje tog cilja svakako je potrebna najavljena reforma zdravstvenog sustava koju HUP – Koordinacija veledrogerija podupire i spremna je pomoći u njenoj provedbi”, ističe.

U odgovoru na naše pitanje u Koordinaciji ne navode se ukupno plaćeni iznosi na temelju sporazuma ili njihovo stanje. No pri travanjskom postizanju dogovora ministar financija objasnio je da će se tri mjesečne tranše transfera prema HZZO-u, odnosno Ministarstvu zdravstva za potrebe održavanja tekućih obveza bolnica i ljekarni prema veledrogerijama i dobavljačima osigurati preraspodjelama unutar proračuna (po 600 + 300 milijuna kuna).

Šesnaest točaka plana

Plan svođenja rokova na 180, odnosno 120 dana uključivao je i dodanu jednokratnu injekciju bolnicama i ljekarnama od 760 plus 135 milijuna nakon lipanjskog rebalansa, a potom, dodao je, “do kraja godine održavanje rokova”. To prema dinamici stvaranja novih dugova podrazumijeva i nešto dodatnih sredstva.

Ono što se još uvijek čeka jest prijedlog određenih reformskih iskoraka ministra Beroša, kojima bi se trajnije spriječilo daljnje kumuliranje obveza.

U medije je već procurilo da je na stolu čak 16 potencijalnih točaka tog plana.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Stopa inflacije u srpnju 2,8 posto, najviša od travnja 2013.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Tonto
07:52 22.08.2021.

Nemre živjeti ko Austrijanac kad nemaš prihoda. Kod mene se prvo plate režije, lijekovi, hrana, a tek ona idu mobiteli, auti, gliseri, kave, pokloni, prilozi i svakojaka preseravanja. Iznad mogućnosti se može dizanjem kredita kao što radi vlada. Ali i to se mora vratiti... Jako bi dobro bilo uvesti moratorij (bar na jednu godinu) na svakojaka donacije i "pomaganje" koje čega. Nije sramota reći: nejde nam dobro, ima nas malo, radi nas (proizvodi svježi novac) oko 750.000 i malo smo u banani pa nemamo.

DU
Deleted user
12:00 22.08.2021.

Pa zdravlje nacije nam je super,sve smo bolesti pobijedili ili su nestale,jos su mali problemi s koronom ali sad kad prisilno cjepimo ostatak koji se odupire i završimo cjepljenje djece.,postaje nam zdravstveni sustav nepotreban tako da taj novac mozemo preusmjeritii na zabavu,nogomet i električne automobile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije