Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2016. u 17:47

Na kritike da Kuba krši ljudska prava Castro je odgovorio da ih krši i SAD, i to uskraćivanjem prava na zdravstvenu zaštitu i jednaku plaću

Na nekoliko tvornica koje se nalaze na putu od zračne luke do Havane, u trenucima kada je američki predsjednik Barack Obama tuda prolazio, bili su razapeti ogromni transparenti na kojima je pisalo: “Socijalizam ili smrt!” Iako su mnogi Kubanci otvoreno pokazali kako su spremni na promjene, sasvim je sigurno da postoji kritična masa onih koji ne žele nikakvu novu revoluciju i koji se nisu spremni odreći brojnih tekovina one revolucije koju je predvodio Fidel Castro.

Dolazak američkog predsjednika Baracka Obame na Kubu sasvim je sigurno velik i povijesni događaj, no tamošnji predsjednik Raul Castro vrlo je jasno pokazao da pozdravlja sve što se dogodilo, ali da nema nikakvu namjeru podilaziti Sjedinjenim Državama. Obami je vrlo jasno kazao kako sada očekuje nove poteze Washingtona, prvenstveno ukidanje sankcija i povrat vojne baze u zaljevu Guantanamo.

“Postoje vrlo duboke razlike između naših zemalja i one neće nestati”, kazao je Castro. Oni koji su imali čast izbliza vidjeti Obamu i Castra zajedno njihov susret opisuju kao “neočekivan i vrlo nadahnut sudar različitih sustava političkih vrijednosti. Kako se u repertoaru susreta američkog predsjednika s liderima zemalja poput Kube uvijek nađe tematika ljudskih prava i političkih zatvorenika, to ni ovaj put nije izostalo, no Raul Castro i na to je imao odgovor uzvrativši Obami kako ni Sjedinjene Države u tome nisu savršene i kako obilato krše ljudska prava uskraćujući svim svojim građanima ljudsko pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, ali i zbog toga što ne čine dovoljno da žene za svoj posao budu isto plaćene kao i muškarci.

“U našem pogledu na svijet građanska, društvena, ekonomska i kulturna prava su nedjeljiva, neovisna i univerzalna. Nama je potpuno nezamislivo da vlada neke zemlje ne brani i ne osigurava pravo na zdravstvenu zaštitu, jednake plaće i prava koja pripadaju djeci. Kada je riječ o ljudskim pravima, mi se protivimo dvostrukim političkim standardima”, kazao je Castro. Nešto vrlo slično poručio je i Che Guevarin sin Camilo koji je kazao kako se nada da će Kuba pozitivno utjecati na Sjedinjene Države.

U srazu s kubanskim predsjednikom Barack Obama pokazao je da ima veliku dozu političke mudrosti i realističnosti. Njegov zaključak nakon trosatnih razgovora s Castrom bio je da se dvije zemlje još o jako puno toga ne slažu i da se međusobni odnos nikao ne može promijeniti preko noći. On je vrlo otvoreno kazao kako se s nekim Castrovim kritikama upućenima SAD-u on osobno potpuno slaže. Obama je odbacio mogućnost da SAD odlučuje o sudbini i budućnosti Kube. Također je vrlo jasno kazao kako nikada nije ni očekivao da će proces normalizacije odnosa između Kube i SAD-a biti brz, a svome nasljedniku u Bijeloj kući na neki je način poručio da treba nastaviti taj proces koji može biti izuzetno dugačak. No izuzetno je bitno da je Barack Obama prema Kubi i Kubancima pokazao puno poštovanje i na neki način priznao da je tvrdoglava američka politika prema Kubi u posljednjih 55 godina postala kontraproduktivna i štetna kako za Kubu, tako i za Sjedinjene Države.

Obama će sigurno ući u povijest kao predsjednik koji je smogao snage i hrabrosti obnoviti odnose s Kubom, i to gotovo bezuvjetno. Do trenutka kada je to učinio američka politika zastupala je stav da obnove odnosa nema sve dok ne dođe do kolapsa režima u Havani i promjene političkog sustava, odnosno uvođenja demokracije. Takvo stajalište još zastupa velik dio Republikanske stranke, a osobito onaj njen konzervativniji dio. Obama će svoj drugi mandat sigurno okruniti ukidanjem sankcija Kubi iako se to u sadašnjem sastavu Kongresa čini gotovo nemogućim ciljem. No bez toga neće biti pomaka jer Kuba točno zna što želi.

>>Umro najstariji brat Castro

>>Obama stigao na Kubu u povijesni posjet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije