Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD Izgubio spor protiv države zbog objave kaznene prijave

Čast nevinog iz seks-šopa

03.02.2009.
u 18:34

ZAGREB – “Presumpcija nevinosti” čarobni je izraz kojim vlast pravda tajenje informacija o različitim sumnjivcima, pa je to isticala i kao glavni razlog izmjena Zakona o kaznenom postupku zbog kojih novinari od 1. siječnja ne mogu doznati identitet osoba protiv kojih je pokrenuta istraga ili su pritvorene.

Tražio 100.001 kunu
Da je riječ o promašenom argumentu – jer presumpcija nevinosti znači da se nitko ne može smatrati krivim prije nego što se to pravomoćno utvrdi – dokazuje i odluka (Rev 968/05-2) koju smo našli na web stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju vlasnika zagrebačkog seks-šopa.

Vlasnik seks-šopa tražio je od Republike Hrvatske 100.001 kunu odštete za povredu ugleda i časti koju je pretrpio nakon što je Policijska uprava zagrebačka objavila na konferenciji za novinare da je vlasnik seks-šopa “kazneno prijavljen zbog osnovane sumnje za iskorištavanje djece ili malodobnika za pornografiju”, što su prenijeli Hrvatska televizija i Večernji list “čak na naslovnici”.

Kako je bila riječ tek o osnovi sumnje za počinjenje delikatnog kaznenog djela, vlasnik seks-šopa tvrdio je da policija to nije smjela iznositi u javnost te da su stoga on i njegova obitelj svakodnevno bili izloženi grubim uvredama i poruzi, pa se morao obratiti i psihijatru. Dvije i pol godine kasnije obustavljena je istraga protiv njega.

Objavljena istina
Ali, zagrebački sudovi pravomoćno su odbili njegov tužbeni zahtjev zato što je policijska informacija “bila u tom trenutku istinita i točna jer se sumnjalo da je počinjeno kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa” te je policija prema Zakonu o unutarnjim poslovima ovlaštena upoznati javnost s pitanjima koja su od interesa za građane.

I Vrhovni sud je u povodu revizije potvrdio da je u trenutku objave informacija Policijske uprave zagrebačke bila točna i potpuna te da na to ne utječe činjenica da je naknadno obustavljena istraga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije