Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje od malih nogu

Čaša mlijeka na meniju 160.000 osnovnoškolaca

cute girl
Foto: Thinkstock
12.10.2015.
u 23:12


Moguće je i da škole same kupe mlijeko i za njega traže povrat novca

Jedan besplatni voćni obrok tjedno oko 160 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda ovih bi dana trebalo upotpuniti i jednim besplatnim mliječnim obrokom, čašom mlijeka, jogurtom i slično, koji EU i državni proračun u svrhu stjecanja zdravih prehrambenih navika u ovoj školskoj godini financiraju sa 5,4 milijuna kuna.

125 škola je "zakasnilo"

Prvih 11 škola već je, doznajemo, u programu u koji se od dobavljača među prvima uključila Vindija, no u tijeku je, kako doznajemo, motivacija i drugih škola i dobavljača da se uključe, s obzirom na to da se ovaj projekt u Hrvatskoj provodi prvi put, a iz samo njima znanih razloga čak 125 osnovnih škola ove je godine "zakasnilo" i na Shemu besplatnog voćnog obroka za svoje školarce. Moguće je i da škole same kupe mlijeko i za njega traže povrat novca, kažu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Iz ministarstava poljoprivrede i obrazovanja koja program ovaj provode ističu kako je u razdoblju odrastanja posebno važna zdrava prehrana. Prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir namirnica i način prehrane u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi pa i EU ovakvim projektima želi povećati naviku konzumiranja mliječnih proizvoda, poboljšati imidž i znanje o njima te u konačnici i njihovu potrošnju kod školske djece. Poznato je kako se trajno mlijeko podvrgava postupcima sterilizacije na visokim temperaturama, pri čemu se postiže zdravstvena sigurnost hrane, ali narušena hranjiva vrijednost u odnosu na svježe mlijeko. Stoga je u Shemi školskog mlijeka prihvatljivo samo mlijeko koje je toplinski obrađeno postupkom pasterizacije – i mlijeko bez laktoze – dok mliječni fermentirani proizvodi moraju sadržavati barem 90% toplinski obrađenog mlijeka.

Kompletna namirnica

Škole ih učenicima mogu podijeliti kao jutarnji ili poslijepodnevni obrok, napitak uz obrok ili kao dio obroka, najmanje jednom tjedno, 0,25 l po djetetu. Mlijeko smiju i podgrijati, primjerice za pripremu tople čokolade, a mogu mu se dodati i razne žitarice. Dostavu mlijeka ili mliječnih proizvoda školama obavljat će isključivo dobavljači koje je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Europski poljoprivredni jamstveni fond pridonosi sa 0,1815 €/kg, a državni proračun RH sa 3,25 kn/kg, što u konačnici iznosi oko 4,6 kuna potpore po kilogramu mlijeka.

Nutricionistica Nataša Šoštarić kaže kako je mlijeko jedna od rijetkih kompletnih namirnica te sadrži sve esencijalne aminokiseline.

– Dobar je izvor proteina, masti i ugljikohidrata te mikronutrijenata poput vitamina i minerala. Ipak, s njime ne treba pretjerivati te se preporučuje konzumirati do dvije čaše dnevno, najbolje u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda ili sireva. Velike količine mlijeka mogu poremetiti razine željeza u organizmu i nadražiti probavni sustav – kazala je N. Šoštarić.

>>Sramota! Besplatni voćni obrok za učenike ne želi čak 125 škola

>>Svakom sedmom prvašiću roditelji daju da pije pivo i vino

Komentara 1

CA
calendula9
11:36 13.10.2015.

Nekako mi se čini da će klinci opet pod krinkom zabrinutosti zbog nepravilne prehrane opet piti sve i svašta, a najmanje domaće kvalitetno mlijeko. Isto kao što se priča da i u shemi školskog voća dobivaju jabuke stare godinu dana. Ovo što se kod nas prodaje pod svježe mlijeko s pravim mlijekom ima veze tek u trećem koljenu. Probajte ono s bilo kojeg mljekomata usporediti s tetrapakom, razlika je nemjerljiva. Problem je što pravi proizvođači kvalitetnog mlijeka nemaju uvjete da isto distribuiraju po školama jer se od njih traži skoro da svi budu opremljeni poput tvornice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije