Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zahtjev CIA-e

Carnajev prije 18 mjeseci stavljen na listu potencijalnih terorista

Boston, osumnjičenici, bomba, Bostonski maraton (1)
Reuters/PIXSELL
25.04.2013.
u 08:20

FBI je već objavio da je istraživao 26-godišnjeg Carnajeva, ali da nije pronašao dokaze kako bi mladić mogao biti prijetnja.

Na zahtjev američke agencije CIA-e jedan od osumnjičenih bostonskih bombaša Tamerlan Carnajev prije 18 mjeseci uveden je u bazu potencijalnih terorista, potvrdili su američki dužnosnici, a prenosi BBC. Ubijeni bombaš navodno je još 2011. godine vlastitoj majci poslao SMS poruku u kojoj je napisao: "Spreman sam umrijeti za islam".

FBI je već objavio da je istraživao 26-godišnjeg Carnajeva, ali da nije pronašao dokaze kako bi mladić mogao biti prijetnja. Tamerlan je ubijen tijekom policijske potjere prošlog tjedna, a njegov 19-godišnji brat Džohar u pritvoru je zbog bombaškog napada na Bostonskom maratonu u kojem su poginule tri osobe, a više od 260 ih je ozlijeđeno u eksploziji dvije eksplozivne naprave.

U američkoj bazi potencijalnih terorista TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment) nalazi se oko 745 tisuća imena. Ruske vlasti upozorile su SAD na aktivnosti Tamerlana Carnajeva čija je obitelj podrijetlom iz Čečenije. Oko šest mjeseci prije nego što je CIA zatražila da se Carnajeva doda u bazu, FBI je od Rusa tražio više informacija o Tamerlanu, no nisu ih dobili te su zatvorili istragu.

Američke obavještajne službe tvrde da nisu imale informacije o bilo kakvim prijetnjama u vezi Bostonskog maratona prije kobnog 15. travnja. Mlađi brat Carnajev trenutačno se nalazi u bolnici, a optužen je za korištenje oružja za masovno uništenje i uništavanje imovine koje je rezultiralo smrću ljudi. Suočen je sa smrtnom kaznom. Džohar je tijekom ispitivanja kazao da su brat i on bili ljutiti zbog američkih ratova u Iraku i Afganistanu. Njihovi roditelji danas bi trebali stići u SAD.

>>Pronašli tijelo lažno optuženog na Facebooku za bombe u Bostonu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije