Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

Carla del Ponte danas u Vukovaru

07.05.2002.
u 00:00

* Jučerašnji susret s premijerom Račanom bio je protokolaran, a službeni razgovori obavit će se danas

ZAGREB - Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte doputovala je jučer poslijepodne u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Glavni razlog njezina dolaska u Hrvatsku jest današnji obilazak Vukovara i Podunavlja, gdje će se upoznati s mjestima zločina koja se navode u optužnici protiv Slobodana Miloševića za Hrvatsku.

Jučer poslijepodne Carla del Ponte sastala se u Zagrebu s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem, predstojnikom Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom Orsatom Miljenićem i ministricom pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović. Taj sastanak, koji je bio zatvoren za javnost, bio je, kako navode u Vladi, samo protokolarne prirode jer će glavna tužiteljica danas u Vukovaru voditi službene razgovore s Goranom Granićem, Orsatom Miljenićem i ministricom I. Antičević-Marinović. Sastanak je trajao dulje od sat vremena i nakon sastanka nitko od sudionika nije želio davati izjave novinarima.

Haaška tužiteljica sastala se i s veleposlanicima zemalja Europske unije.

Prema najavama iz Vlade, glavna tema današnjih razgovora u Vukovaru trebao bi biti prijedlog da hrvatsko pravosuđe preuzme od Haaškog suda procesuiranje onih slučajeva koji su dovedeni do podizanja optužnice.

Tijekom boravka u Podunavlju glavna tužiteljica trebala bi obići Erdut, gdje je bio smješten Centar za obuku Željka Ražnjatovića Arkana i logor u kojem su obavljana smaknuća, te erdutski dvorac, u kojem se nalazila tzv. Hadžićeva vlada. Predviđen je i obilazak masovnih grobnica u Dalju i Borovu Selu, franjevačkog samostana, bolnice u Vukovaru i Ovčare. Glavna tužiteljica u Podunavlju će razgovarati i s petnaestak osoba, potencijalnih svjedoka koji su preživjeli mučenja, deportacije i smaknuća.

Za zločine koji su počinjeni u istočnoj Slavoniji tužiteljstvo Haaškog suda, osim Slobodana Miloševića, optužilo je i Slavka Dokmanovića, koji se objesio u pritvoru Haaškog suda, te vukovarsku trojicu Veselina Šljivančanina, Milu Mrkšića i Miroslava Radića. Mile Mrkšić dobrovoljno se prijavio za odlazak u Haag i njegov odlazak, kako najavljuju u Beogradu, očekuje se za dvadesetak dana. Veselin Šljivančanin beogradskim je medijima izjavio da će se radije ubiti nego predati Haaškom sudu.

Z. Bajt

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije