Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Capak i Beroš: Čekat ćemo službeno mišljenje EMA-e pa odlučiti što s AstraZenecom

Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se nešto mijenjati u preporukama. Ako će nešto biti, bit će vezano uz preporuke za necijepljenje u određenoj dobi, smatra Capak
06. travnja 2021. u 14:28 48 komentara 7852 prikaza
Foto: Screenshot

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, svim županima te čelnicima županijskih Zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije doza cjepiva koje dolaze.

Zagreb: Izjave nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima veledrogerija SASTANAK S VELEDROGERIJAMA Zasad bez rješenja, čeka li nas štednja na lijekovima?

– Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Početkom tjedna dolaze znatnije količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza – kazao je nakon sastanka ministar Vili Beroš. Komentirao je i situaciju s AstraZenecom nakon što je jedan dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) rekao kako je AstraZenecino cjepivo povezano s trombozom.

– Pratimo sve što se na tom planu događa, no prilikom bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav. To je osnova, od toga možemo krenuti. Razgovarali smo o tome i kako zauzeti poziciju ako to doista bude tako. Da bismo postupali, moramo prvo dobiti vrlo jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e. U Velikoj Britaniji broj stanovnika koji se cijepio i nuspojava je neznatan. Cjepivo je spas za ovu pandemiju. Sada prejudicirati kakav će stav EMA-e biti u odnosu na to cjepivo nije moguće. Promišljamo i o različitim opcijama – kazao je Beroš.

S njima se složio i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  

– Pričekao bih da vidimo što će službeno reći EMA i koje su moguće regulatorne mjere. Oko AstraZenece je bilo paničnih reakcija pa se sada prstom upire u AstraZenecu. Pažljivo pratimo tu situaciju, no pričekajmo njihovu ocjenu. Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se nešto mijenjati u preporukama. Ako će nešto biti, bit će vezano uz preporuke za necijepljenje u određenoj dobi – kazao je Capak.

Dodao je kako će se u Zadarskoj županiji također pooštriti mjere.

– Dali smo preporuku županijama da na svom teritoriju krenu stopama Dubrovačko-neretvanske županije i da donesu strože mjere. U Zadarskoj županiji su predložili strože mjere i Stožer će to prihvatiti – kazao je.

Vial with the AstraZeneca's coronavirus disease (COVID-19) vaccine is pictured in Berlin JOŠ UTVRĐUJU Dužnosnik EMA-e potvrdio vezu između AstraZenecina cjepiva i tromboza

Najavio je i početak treće faze cijepljenja.

– Ne treba čekati završetak druge faze već se može početi s trećom fazom već sada jer će nam doći velike količine cjepiva i moramo ih potrošiti što prije – kazao je Capak.

Ravnatelj Krunoslav Capak HZJZ-a kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je  na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

CRO DEMOSKOP Koji su rejtinzi stranaka uoči lokalnih izbora i tko su najpopularniji političari

Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

Ministar Beroš komentirao je i sastanak s predstavnicima veledrogerija.

– Ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti višedesetljetni problem – kazao je ministar. 

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • saturn3x3:

  Neki odlaze u srbiju na cijepljenje sa Astra-Zenecom, ruskim , kineskim cjepivom, da se ne baci i da se reklamira šešeljev posilni vučić, a ovdje nalaze svakave prigovore

 • Zvjerko:

  Kakva zamjena teza. Cjepivo AZ je sumnjivo, ali ćemo i dalje cjepiti s njim dok se ne dokaže da je štetno umjesto da se cjepljenje obustavi dok se ne dokaže da nije štetno. I to su stručnjaci???

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Za onoga tko umre nuspojava je znatna.