Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosjei Panama

'Cameronu, ovo je povod za ostavku'

Britain's Prime Minister David Cameron addresses students at Exeter University in Exeter, Britain April 7, 2016.   REUTERS/Dan Kitwood/pool
Foto: Reuters/PIXSELL
09.04.2016.
u 20:20

Škotska liderica Nicola Sturgeon kaže da je Cameron nepovratno izgubio povjerenje i da mu britanska javnost više ne vjeruje

Nakon što je izašlo na vidjelo da je otac britanskog premijera Davida Camerona preko panamske tvrtke Mossack Fonseca investirao novac u fondu u jednoj od poreznih oaza, premijer je došao pod pritisak javnosti i oporbe. Iako se od prvog dana kada su objavljeni podaci iz Dosjea Panama znalo da je Cameronov otac preko fonda zarađivao novac na koji nije plaćao porez, iz premijerova ureda kapala su priopćenja sve dok on u četvrtak navečer nije otvoreno priznao da je posjedovao dionice u fondu iz porezne oaze koje je naslijedio od oca.

Problematično nasljedstvo

Njima je raspolagao od 1997. do 2010. kada ih je prodao za 31,5 tisuća funti i ostvario dobit od 19 tisuća funti. Do prodaje je došlo neposredno prije nego što je njegova stranka pobijedila na izborima, a on postao premijer. Cameron je kazao i da ne zna je li njegov otac investiranjem u poreznim oazama stekao i 300 tisuća funti koje je on naslijedio nakon očeve smrti.

Ono što oporbu najviše zanima jest to što je Cameron te dionice posjedovao u razdoblju kada je bio zastupnik u parlamentu i lider oporbe, a da ih uopće nije ni prijavio u svojoj imovinskoj kartici niti je na taj novac platio ikakav porez. Oporbeni laburisti upozoravaju ga da njegovo priznanje nikako nije kraj ove priče te od njega traže da do u najsitniji detalj objasni kakve je još financijske koristi od toga fonda imao i ima li možda još takvih tajnih investicija.

Nicola Sturgeon, liderica Škotske nacionalne stranke, rekla je da je povjerenje u Camerona nepovratno uništeno i da mu britanska javnost više ne vjeruje.

Dvostruki standardi

I drugi oporbeni političari naglasili su da je Cameron bio dvoličan u trenucima kada je naciji govorio da svi bez iznimke moraju plaćati poreze. Laburisti su ga pozvali da plati porez koji je utajio, ali i da otvoreno progovori o tome je li i on osobno koristio ovakve mehanizme kako bi stekao materijalnu korist bez plaćanja poreza. Naglasili su da bi ovo mogao biti “povod za premijerovu ostavku”, ali kako prvo do u detalje treba provjeriti svaku činjenicu.

>> Islandski premijer umiješan u aferu Panama papers podnio ostavku

>> Panama Papers: U poreznom raju do sada otkrivena i 74 Slovenca

Komentara 2

PL
@ploto@
09:55 10.04.2016.

Političar sa licem dječjeg dupeta ,priznao je pogriješku ( nakon što je uhvaćen u laži ) i obećao da će se popraviti.Odnosno da ga slijedeći put neće uhvatiti.

TH
thekurcula
21:14 10.04.2016.

Jurili Putina a iz sume isterali veliku grupu zapadnih politicara!?? Gde ostade onaj propagandno mudri Zapad iz vremena hladnog rata kad su sve, cak i vlastite mane, pretvarali u svoje propagandne pobede? Sad cega se god taknu, u..eru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije