Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dionice

Čakovečki mlinovi sa 53,39 posto većinski vlasnici Trgostila

'                               '
'Photoshop'
05.05.2010.
u 15:10

Uprava Trgostila zadovoljna novim većinskim vlasnikom, za kojeg kažu da će im u poduzeće donijeti svježi kapital i tako omogućiti daljnji razvoj tvrtke

Trgovačka kuća Trgostil iz Donje Stubice promijenila je vlasnika. Većinski paket dionica od 53,39 posto stekli su Čakovečki mlinovi. No, u upravi Trgostila kažu da nikakvoj zabrinutosti mjesta nema, te da se radi o strateškom povezivanju dvaju partnera koji surađuju desetljećima, a koje će omogućiti daljnji razvoj Trgostila.

Torbarenje dionicama

Aktualni direktor Josip Potočki kaže kako se još od dolaska za direktora 2005. godine vodio mišlju sređivanja vlasničkih odnosa. Tada je bilo oko 400 dioničara Trgostila, i postojala je stalna opasnost od torbarenja dionicama. Svatko je mogao doći do porte i nuditi malim dioničarima otkup dionica, a znamo kako su završile mnoge tvrtke u kojima se vlasništvo stjecalo na taj način. Takav scenarij u Trgostilu su željeli izbjeći. – Željeli smo strateškog partnera koji će doći planski i donijeti svježi kapital za naš daljnji razvoj. Njega smo pronašli u Čakovečkim mlinovima, s kojima desetljećima surađujemo. Oni su nama potrebni zbog njihovih proizvoda koje prodajemo u svojim trgovinama, a iz istoga razloga oni trebaju nas. Osim toga, Čakovečki mlinovi imaju iskustva u našoj branši, jer su propali čakovečki Trgocentar kupili u stečaju i oživjeli, te danas u toj tvrtki zapošljavaju 450 radnika – kaže Potočki.

201 dioničar, 420 radnika

Tako su Čakovečki mlinovi u suvlasništvo Trgostila počeli ulaziti već 2006. godine, a ove su postali većinski vlasnici. Oni zajedno s još devet većih dioničara drže 70 posto vlasništva, a trenutačno Trgostil ima ukupno 201 dioničara. Trgostil zapošljava 420 radnika te ostvaruje godišnji promet od 300 milijuna kuna, čime je uvjerljivo najjači gospodarski subjekt na području bivše općine Donja Stubica. Po podacima za 2008. godinu, Trgostil je po zaposlenosti bio peti, a po prihodu osmi gospodarski subjekt u Županiji. – Uz uređenje ili otvaranje niza manjih i srednjih prodavaonica, naša najvažnija ovogodišnja aktivnost je izgradnja novog trgovačkog centra u Gornjoj Stubici, bruto površine 1100 četvornih metara, koji će biti otvoren najkasnije u rujnu. Investiciju vrijednu milijun eura financiramo iz vlastitih izvora – kaže Potočki.

Za sljedeću godinu pripremamo gradnju trgovačko-stambenog centra u Donjoj Stubici, kaže Josip Potočki. Dolazi i do nekih promjena, kao što je davanje ugostiteljskog dijela posla u najam. Sve što se poduzima, kaže Potočki, jest s ciljem da se živi od svog osnovnog posla, a to je trgovina. Do lani je Trgostil bio član Ultra gros grupe, a od lani je član Narodnog trgovačkog lanca. Zanimljivo je da povijest partnerskih odnosa Trgostila i Čakovečkih mlinova seže još u sedamdesete godine prošloga stoljeća, kada je ondašnji Partizan prodao Čakovečkim mlinovima pekarnicu u Oroslavju.

Komentara 1

ST
STUBICANEC
09:56 10.05.2010.

Zakaj ne date napraviti veliki soping centar po uzoru na Zabok.??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije