Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plinovi iprit i sarin

Čak 800 tona ratnih otrova iz Sirije stiglo u Italiju

luka,kontejner
Goran Kovacic/pixsell
02.07.2014.
u 13:08

Posebne snage sigurnosti brane pristup luci Gioa Tauro u kojoj se prekrcava otrovni teret

Prvi kontejneri s otrovnim plinovima iz Sirije prebačeni su danas u talijanskoj luci Gioa Tauro s broda "Ark Futura" na brod "Cape Ray".

Brod "Ark Futura" stigao je jutros u talijansku luku s 800 tona otrovnog materijala smještenog u 78 kontejnera, koji se prebacuju na američki brod kako bi zatim bio uništen. Posebne snage sigurnosti brane pristup luci u kojoj se prekrcava otrovni teret. Najprije su iskrcati kontejneri s plinom "Iprit", a zatim s plinom "Sarin". Za prebacivanje svakog kontejnera potrebno je između 15 i 30 minuta ovisno o tome gdje je smješten u unutrašnjosti broda, u štivi.

Prebacivanje kontejnera odvija se prema međunarodnom protokolu za takve slučajeve i uz međunarodne promatrače. U pretovaru sudjeluje 30 lučkih radnika u dvije ili tri smjene.

Dok se na brodu "Cape Ray" nalazi 35 pomorca i 64 stručnjaka kemije iz Army's Edgewood Chemical Biological Center. Oko luke na jugu talijanske čizme načinjen je sigurnosni pojas u koji nitko ne smije ući, a u moru ispred luke su smješteni ratni brodovi i podmornice. Iznad luke je zatvoren zračni prostor. Posebne videokamere motre sve sto se događa. U luci Gioiai Tauro se u jednom danu s jednog broda iskrca vise od sto kontejnera, ali s ovim kontejnerima se treba biti posebno pažljiv pa će prebacivanje 78 kontejnera trajati nešto duže.

Nakon što će prebacivanje kontejnera biti zaključeno brod "Ark Futura"  će otploviti u Dansku odakle je i došao za tu operaciju, a brod "Cap Ray" bi trebao otploviti u međunarodne vode i tamo započeti proceduru "razoružanja" otrovnih sirijskih plinova.

>>'Vojska je možda izvela kemijski napad bez Assadova odobrenja'

Komentara 7

DU
Deleted user
13:26 02.07.2014.

Koji cirkus a svoje nuklearne rakete i bojne otrove razvoze kao pizze.

BJ
bjelicmarko
13:40 02.07.2014.

Pobježe nam još jedna strana investicija. :)

AA
aabbcc
15:09 02.07.2014.

Opet ce to neko kupiti ili vratite onome sto je prodao Siriji da proda ponovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije