Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odsluženje kazni

Čak 600 osuđenih čeka da ih pozovu na rad za opće dobro

petar čobanković
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/3
10.05.2013.
u 14:20

Jedan dan zatvora zamjenjuje se za dva sata rada za opće dobro, koji može zamijeniti kazne zatvora do godinu dana

Da dosuđenu kaznu umjesto boravkom u zatvoru odrade u nekoj od institucija koje se bave humanitarnim, ekološkim ili komunalnim djelatnostima, odnosno poslovima koji su od posebnog interesa za državu ili lokalnu zajednicu, trenutačno čeka 600 osoba. Oko 1800 osuđenih kojima je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi već je radno angažirano. Na red će doći i oni koji su trenutačno “na čekanju” jer je Ministarstvo pravosuđa, čija Uprava za probaciju provodi i nadzire pravovaljanost izvršenja, sklopilo ugovore sa šestotinjak institucija u kojima se može odraditi kazna.

U suprotnoj smjeni

Što se pak tiče radnog vremena osuđenika, privremeni poslodavac ide im na ruku pa se rad za opće dobro organizira prema mogućnostima osobe uključene u probaciju. Naime, cilj takve sankcije jest da osuđenik zadrži svoje radno mjesto te da i dalje može uzdržavati svoju obitelj, odnosno pomagati joj. Ako je osuđenik zaposlen, rad za opće dobro organizira se u smjeni suprotnoj od one u kojoj radi ili vikendom.

Od 10 do 60 dana

– Jedan dan zatvora zamjenjuje se za dva sata rada za opće dobro na slobodi, a radom za opće dobro moguće je zamijeniti kazne zatvora do godinu dana. Ranije su se radom za opće dobro na slobodi mogle zamijeniti kazne zatvora do 6 mjeseci, pri čemu se izricalo od 10 do 60 dana rada za opće dobro na slobodi. Od ukupnog broja zaprimljenih predmeta u 2012. godini najveći broj predmeta (58,1% ) je onaj u kojima je izrečen rad za opće dobro od maksimalno 60 radnih dana. Kad zaprime pravomoćnu i izvršnu presudu od suda koji je izrekao rad za opće dobro, probacijski uredi pozivaju osuđenika bez odgode. Neki osuđenici su dulje čekali na izvršenje rada za opće dobro jer je Zakon o probaciji donesen 2009. godine, a probacijski uredi otvoreni su sredinom 2011. godine – objašnjava Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

Lani su probacijski uredi zaprimili 965 presuda u kojima je zatvorska kazna zamijenjena društveno korisnim radom. Najviše alternativnih kazni izrečeno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

>> Svilan je kriv: Rad za opće dobro ili osam mjeseci zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije