Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Svilan je kriv: Rad za opće dobro ili osam mjeseci zatvora

siniša svilan (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
22.04.2013.
u 16:40

To što nema direktnog dokaza nije ništa neobično za ovakve slučajeve jer se sve događa bez svjedoka, navela je sutkinja

Osam mjeseci zatvora koje može zamijeniti društveno korisnim radom. Tako glasi nepravomoćna presuda za Sinišu Svilana koji je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen zbog uzimanja 67.500 tisuća eura mita od Vladimira Šelebaja, direktora producentske tvrtke Core Medije kako bi na program te privatne televizije uvrstio emisije vanjske produkcije.

Malo dokaza

Ako presuda postane pravomoćna, Svilan će osim društveno korisnog rada u državni račun morati uplatiti navedenu svotu, koja preračunata u kunama iznosi 513.675 tisuća, a koju je ilegalno zaradio od listopada 2004. do kraja 2007. Konkretno sudsko vijeće na čelu s Jasnom Smiljanić smatra da je dobivao 250 eura po emisiji “Jedan na jedan”, isto toliko po emisiji “Istrage”, odnosno da je na “Jedan na jedan” ukupno zaradio sedam i pol tisuća eura, a na "Istrazi" 25.500 eura. Za “U sridu” sudsko vijeće smatra da je uzimao nešto više – 375 eura po emisiji, te da si je njome priskrbio 34.500 eura.

– To što nema direktnog dokaza nije ništa neobično za ovakve slučajeve jer se sve događa bez svjedoka – navela je sutkinja u obrazloženju, očito svjesna tankih dokaza.

Iako je obrana isticala nevjerodostojnost Vladimira Šelebaja i Edvina Softića, koji su govorili protiv Svilana, sudsko je vijeće povjerovalo njihovim riječima da je Svilan uzimao novac za protuuslugu. Istina je, rekla je sutkinja, da su Šelebaj i Softić na sudu iskazivali različite iznose, no sudsko je vijeće povjerovalo Šelebajevim iznosima jer se bavio financijama, što je rekao i Softić. Također, sudsko vijeće smatra da je u kuverti koju je Softić jednom prilikom na cesti predao Svilanu bio novac ne samo za honorare novinarkama nego i za Svilana.

Uložit će žalbu

– Tijekom suđenja držali ste se skrušeno, pokazali ste kooperativnost i poštovanje prema sudu što smo uzeli u obzir – objasnila je Jasna Smiljanić dodajući da je Svilan svojim prihvaćanjem dara od Core Medije narušio ugled medija.

Svilan nije htio ni jednom riječju komentirati presudu, to je umjesto njega učinio branitelj Ljubo Pavasović.

– Nezadovoljni smo presudom i uložiti ćemo žalbu u kojoj ćemo iznijeti razloge nezadovoljstva, odnosno netočno utvrđenog činjeničnog stanja. Objektivno, vjerujem da bi na Vrhovnom sudu moglo doći do ukidanja presude – izjavio je Pavasović dodajući da je, ako su ga već proglasili krivim, zadovoljan visinom kazne.

>>Špica iza rešetaka: Bili su VIP, a sada se šeću zatvorskim krugom

>>Siniša Svilan kriv za uzimanje mita, mora vratiti i 67.500 eura!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije