Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čačić: Treba zaustaviti štetu koju Vlada čini gospodarstvu

28.01.2009.
u 19:14

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je večeras u Osijeku kako je u Hrvatskoj danas najvažnije "zaustaviti dodatnu štetu" koju, kako smatra, nesposobna Vlada premijera Sanadera čini hrvatskom gospodarstvu jer ne kontrolira krizu.

Govoreći na stranačkoj tribini o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji Čačić je ustvrdio kako se država "ne smije zaduživati na domaćem tržištu, jer time dodatno oduzima likvidnost hrvatskom gospodarstvu".

Istanuo je da Vlada mora pronaći mehanizam da samu sebe spriječi u nepoštovanju zakona, odnosno generiranju nelikvidnosti, ustvrdivši kako su u ovom trenutku neplaćene obveze države premašile iznos od milijardu eura.

Ocijenio je da će se, ako se ne poduzmu neke radikalne mjere, broj ljudi koji rade u blokiranim poduzećima, sa sadašnjih 60, porasti na 100 tisuća, a da će HNS uskoro u Hrvatskom saboru predstaviti zakonski prijedlog koji bi trebao spriječiti takav rasplet događaja.

Na novinarski upit o stajalištu HNS-a prema rebalansu državnog proračuna te protivljenju premijera Sanadera takvom potezu Čačić je u izjavi novinarima ocijenio kako premijer Sanader "ništa od toga ne razumije", a da je rebalans proračuna nužan, jer je, na 11,2 milijarde eura obveza iz ranijih zaduženja, koje Hrvatska treba vratiti ove godine, "dodatnih milijardu eura deficita potpuno neizdrživo".

Dodao je kako sadašnja situacija u Hrvatskoj "nije posljedica međunarodne krize, nego naše nesposobnosti", a da će posljedice međunarodne krize početi osjećati od proljeća.

Čačić smatra kako, u takvim okolnostima, plaće državnih službenika, a posebice državnih dužnosnika ne mogu rasti predviđenih šest posto, a da se to ne osjeti na gospodarskom rastu.

- To ozbiljna Vlada ne može činiti, bez obzira na predstojeće lokalne izbore i želju da ostane na vlasti. Naš je prijedlog da plaće u gospodarstvu budu vezane uz porast produktivnosti, a plaće u javnom sektoru za rast u gospodarstvu - kazao je Čačić.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije