Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast tečaja

Čačić: Rješenje je trenutačna konverzija iz franka u kune

Radovan Čačić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
17.01.2015.
u 11:57

S obzirom na činjenicu da su nepoznavanjem opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju svako daljnje opterećenje građana je neprihvatljivo - kažu Reformisti

Svoje rješenje zbog rasta tečaja franka i problema građana koji imaju kredite u švicarskim francima danas je dala i Narodna stranka - Reformisti.

- Rješenje mora biti trenutačno i sastoji se u sljedećem: trenutačna konverzija iz franka u kune. Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Radimir Čačić.

Dodao je kako su time građani u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita, jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. - Smanjenje deviznih rezervi na razini 2 milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura. Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje - istaknuo je Čačić.

Reformisti smatraju kako  je odgovornost za nastalu situaciju 'na bankama koje su svjesno ušle u manipulativni posao, državi koja to nije spriječila putem HNB-a i građanima koji već danas snose posljedice'. - S obzirom na činjenicu da su nepoznavanjem opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju svako daljnje opterećenje građana je neprihvatljivo - priopćili su.

>> Na stolu zamrzavanje ili konverzija kredita prema tečaju od 6,39 kn

>> Franak: Jedino rješenje je ukidanje valutne klauzule, Lalovac: Banke su spremne pomoći

Komentara 29

DU
Deleted user
12:10 17.01.2015.

Ovdje se diže nepotrebna panika i uznemirava se cijela Hrvatska zbog nečijih gluposti. Vrlo jednostavno riješenje . Građani bankama neka vrate stanove i tuže državu da im nadoknadi štetu. Država dopustila je donijela takve zakone koji uništavaju ljude .

IB
iva.begovic
12:55 17.01.2015.

Prvi potez koji je Čačić napravio kao potpredsjednik Vlade bilo je povišenje cijene električne energije i osnivanje još jedne (potpuno nepotrebne) agencije u energetskom sektoru u kojoj je, naravno, zaposlio članove svoje stranke. On kada misli da još ima političku budućnost mora da misli da građani (ispričavam se, i seljaci) brzo zaboravljamo.

WI
wice
13:05 17.01.2015.

Mila moja majko kojim mi likovima dajemo na važnosti da nam se predstavljaju kao nekakvi ekonomski magovi.Lik koji je Hrvatsku sa svakim svojim potezom bacio par godina unatrag dok je parcipirao u dvije Vlade.Prodaja Ine,poskupljenje struje za 30 % bezpotrebno radi čega je preko noći sve poskupjelo od krafne do mješalice za beton .Uništio je sve svoje firme.Čovjek koji ima napisanu knjigu o malverzacijama u privatizaciji.Šta će on reformirati mila majko?Ništa on nije bolji od Gucića,Kutle,Ježića i inih pajdaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije