Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad bdp-a 1,3 posto

Čačić o recesiji: Bit će nam još i gore jer nema ozbiljnih pomaka

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
31.05.2012.
u 10:55

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić priznao je na sjednici Vlade da će stanje biti i gore, kad se objave podaci za drugi kvartal, jer “nema nikakvih ozbiljnih pomaka.”

Tromjesečni bruto domaći proizvod za prvo tromjesečje 2012., prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), realno je manji za 1,3% u odnosu na isto tromjesečje 2011. godine. Taj je podatak objavio i predsjednik Vlade Zoran Milanović na sjednici Vlade.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić priznao je na sjednici Vlade da će stanje biti i gore, kad se objave podaci za drugi kvartal, jer “nema nikakvih ozbiljnih pomaka.” – Svi su prije provođenja nekog rješenja spremni stvoriti tri problema. Ljudi nisu naučeni preuzimati odgovornost pa sve odluke moraju donijeti premijer ili ministri. Naš način mišljenja postao je sve učini, da ne učiniš ništa. Ne daj Bože da kažeš da ćeš nešto učiniti jer samom tom činjenicom si već kriv – pravdao se Čačić.

Milanović je pak rekao da je riječ o očitom padu i da je Hrvatska službeno u recesiji, ali takva je situacija i diljem Europe. Dodao je kako više nije pošteno da se za loše rezultate kritiziraju javna poduzeća zato što su javna poduzeća u vlasništvu države i njima upravlja Vlada koja je vlasnik, stoga Vlada i odgovara za rezultate tih poduzeća. To je nešto drugačije od onoga što je tvrdio ministar financija Slavko Linić, koji je odgovornost svaljivao na javna poduzeća.

Pad je, inače, nešto niži nego što su očekivali  vodeći ekonomisti  u bankama i drugim institucijama koji su najavljivali  smanjenje i do 2,3 posto. Lošije pokazatelje od Hrvatske  u prvom  su kvartalu imali samo Portugal i Grčka, a zemlje u najbližem okruženju Italija i Mađarska pale su kao i Hrvatska.

>>'Brine zbunjenost Vlade koja ne nalazi krivca za pad proizvodnje'

Očekivanja za drugo tromjesečje su  još nepovoljnija, zbog  smanjenja industrijske proizvodnje.

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević kaže da je stanje u prvom kvartalu ublaženo rastom prometa u trgovini do kojeg je došlo zbog najave većeg  PDV-a, no u drugom kvartalu neće biti tog pozitivnog učinka.

Ekonomist Ante Babić ističe da Hrvatska sada svodi u realne okvire i svoj BDP i industrijsku proizvodnju. Na kretanja u prvom dijelu godine utjecalo je stanje u brodogradnji, problemi u Diokiju, zatvaranje sisačke Željezare.

– Gase se industrije koje smo godinama subvencionirali i održavali na životu – ističe Babić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić vjeruje da će u drugom dijelu godine ekonomija ostvariti preokret.

– Idemo ususret turističkoj sezoni, pokrenuli smo procese i investicije koji će dati efekta. Jako je puno elementa na osnovu kojih vjerujem da će se trendovi preokrenuti. Vlada i dalje ostaje pri stavu da će ove godine zaustaviti pad BDP-a i ostvariti lagani rast – kaže Grčić.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u Bruxellesu je komentirao pad gospodarstva.

– Bez obzira što svi osjećamo krizu i vidimo da smo daleko od izlaska iz nje, poduzete su brojne mjere koje daju nadu i optimizam i vjerujem da ćemo ići prema boljem – izjavio je Josipović.

Komentara 432

MA
marcellus
18:15 31.05.2012.

ma evo već se okreće, vrtimo se ko centrifuga, sve glava boli od naglog preokreta

Avatar Django
Django
20:49 31.05.2012.

31.05.2012. u 20:36h Khuen-Héderváry je napisao/la: -------------- Cijela ta tvoja rečenica stane u jednu riječ. Lustracija.

IC
icko
12:09 31.05.2012.

Narod treba ustat i pomest ovu bandu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije