Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čačić: Dobio sam 12 kila žderući preko dana sebe, a navečer frižider

Prvi potpredsjednik Vlade indirektno je dao podršku onom dijelu poduzetnika koji se bune protiv prevelikog poreznog opterećenja i porezne presije.
22. kolovoza 2012. u 17:16 94 komentara 9 prikaza
radimir čačić, hup (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Vlada je zakopala ratnu sjekiru s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić planira uvesti praksu redovitih sastanaka s užim krugom najvećih poduzetnika.

Konstruktivan dijalog

– Želim direktnu komunikaciju s poduzetnicima. Imat ćemo brifinge s nekoliko najvećih poduzetnika poput Todorića, Tedeschija ili Vlahovića u tjednom ili dvotjednom ritmu – kazao je Čačić koji će inicirati redovite razgovore o Vladinim idejama i poduzetničkim problemima. Mir je time postignut jer je Čačić s istaknutim članovima HUP-a i nastupio kako bi u javnosti završili s ratom Linić – HUP.

Svaka vrsta šumova u kanalu između poduzetnika i Vlade je štetna, zaključio je Čačić, pa istaknuo da razumije da su u zemlji u kojoj je 80 posto poslova vezano za državu postoji sprega između poslodavaca i bivše vlasti. Prvi potpredsjednik Vlade indirektno je dao podršku onom dijelu poduzetnika koji se bune protiv prevelikog poreznog opterećenja i porezne presije.

– Reda mora biti, ali najveći red vlada u mrtvačnici – kazao je Čačić pa istaknuo da se nelikvidnost ne može riješiti bez kapitala, čiji je nedostatak rak-rana hrvatskog gospodarstva od 90-ih godina. I na temi izmjena Općeg poreznog zakona i Zakona o financijskom poslovanju Čačić je otvoren pa je rekao: – Za neke od tih stvari postoji sud, možda se na njemu može provjeriti ustavnost zakona.

– Imam mišljenje, ali se s njim ne slažem! – parafrazirao je Čačić. Našalio se i da je od ulaska u Vladu dobio 12 kila "žderući preko dana sebe, a navečer frižider".

A prvi potpredsjednik Vlade nastupio je s prvim ljudima HUP-a nakon upozorenja poduzetnika da loša komunikacije među njima mora prestati. Ono što HUP zagovara jest konstruktivan dijalog, kazao je njegov predsjednik Ivan Miloloža. Analize nisu potrebne zašto gospodarstvo propada. – Veliki su projekti blokirani. U sustavu Vlade, ministarstava i agencija ništa se ne događa, a svaka je inicijativa izvana blokirana – poruka je Ivice Mudrinića koji tvrdi da za pokretanje Hrvatske treba samo političke volje.

Odabir za Plomin C

Ako je pitati Čačića, investicije će krenuti vrlo brzo. Vlada će 28. rujna početi proces odabira jednog od 45 ponuđača za Plomin C, a radovi bi trebali krenuti u ožujku. Radi se i na finalizaciji uvjeta za pokretanje projekta javno-privatnog partnerstva u izgradnji. Tako je Čačić najavio da u listopadu kreću natječaji za desetke škola, bolnice u Varaždinu, Rijeci i Požegi te veliki objekt za Ministarstvo pravosuđa ukupne vrijednosti dvije milijarde kuna, a nakon ‘'moljenja, dvije uredbe i dva zakona'’, kako Čačić kaže, uspio je pokrenuti i projekt energetske održivosti. Tijekom dana potpisat će se šest ugovora vrijednih 20 milijuna kuna.

HEP daje za distribuciju tri mlrd. kunaN

HEP daje za distribuciju tri mlrd. kuna
Natječaji za projekte u prijenosu i distribuciji mreže već su gotovi, a do kraja godine HEP će uložiti tri milijarde kuna u razvoj mreže. Kad se to završi, i Strizivojna Hrast konačno će moći koristiti izgrađenu kogeneraciju, a otvorit će se prostor za ulaganje u obnovljive izvore energije. Inače, toj se tvrtki pet puta prolongirao kredit u HBOR-u jer HEP nije imao opremu za preuzimanje energije iz alternativnih izvora. U zadnjih 40 godina nije se ulagalo u razvoj mreže.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • durica:

    Praktički je nemoguće bez ozbiljnih posljedica po život u isto vrijeme trpjeti ove vrućine i slušati Čačića. Molim da se gospodin ode još malo odmarati kod svojih prijatelja poduzetnika, i vratiti se tek kad padne temperatura.

  • tom milles:

    Uvijek se sve svodi na brifinge sa najjačima pa tko da više u stranačku vreću taj bolje i prolazi...

  • maraton:

    Čačići - šta prija odeš Hrvatska će bolje živit.