Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo prometa

Butković obišao lučke projekte na Rabu

Oleg Butković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.01.2019.
u 17:35

Ministar je bio zadovoljan projektom kao i drugim sličnim projektima te je istaknuo da je potrebno stvaranje novih komunalnih i nautičkih vezova.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u petak lučke projekte na otoku Rabu, i to u lukama Mišnjak i Melak, čija je ukupna vrijednost više od 30 milijuna kuna. 

U luci Mišnjak su u sklopu rekonstrukcije trajektne luke izvršeni radovi podizanja obale, a u tijeku je izgradnja platoa s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe te radovi na izgradnji tri privezne utvrdice. 

U luci Melak u Loparu u tijeku je prva faza radova izgradnje primarnog zaštitnog lukobrana dužine 120 metara.

Ministar je zahvalio Županijskoj lučkoj upravi koja na otoku Rabu provodi ta dva velika projekta, ukupne vrijednosti više od 30 milijuna kuna - projekt u luci Mišnjak vrijedan je 16,2 milijuna kuna, a prva faza radova u luci Melak 15 milijuna kuna.

Pritom je podsjetio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture samo u prošloj godini za luku Melak izdvojilo pet milijuna kuna.

Napomenuo je i da je u tijeku javni poziv za sufinanciranje projekata u ovoj godini te će se nastaviti s dodatnim financiranjem.

"Čekamo prijavu lučke uprave pa bi onda od 30 milijuna kuna vrijednosti navedenih projekata, resorno Ministarstvo uložilo ukupno 27-28 milijuna kuna", rekao je ministar Butković, podsjećajući da dio sufinancira i Primorsko-goranska županija, koja prati sve te projekte jer je riječ o Županijskoj lučkoj upravi.

Butković je izrazio zadovoljstvo takvim i sličnim projektima jer oni doprinose stvaranju novih komunalnih i nautičkih vezova, što je potrebno, kako na Rabu tako i na drugim otocima i priobalju.

"Za tu je namjenu Ministarstvo tijekom protekle godine izdvojilo 83 milijuna kuna, a ove godine planira se izdvojiti 60 milijuna kuna. Uz to su na raspolaganju i EU sredstva u ukupnom iznosu od 80 milijuna eura", istaknuo je ministar Butković, podsjećajući i da se završetak radova u luci Melak očekuje ove godine.

Ministar je u sklopu posjeta Rabu obišao i nedavno završene radove na izgradnji obalnog zida i rekonstrukciji pristupne prometnice u trajektnoj luci u Loparu, za što je Ministarstvo izdvojilo ukupno 875 tisuća kuna, a sastao se i s predstavnicima lokalnih vlasti, gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem.

Odgovarajući na novinarska pitanja o inicijativama da se ukine naplata mostarine na Krčkome mostu, ministar je podsjetio da se "provodi restrukturiranje čitavoga cestarskog sektora i duga, koji je zaista velik, a u sklopu toga je i Krčki most".

"Razgovaramo s međunarodnim kreditnim institucijama kako bismo došli do odluke koja bi ukinula cestarinu za sve, iako naglašavam da svi stanovnici otoka Krka, Cresa, Raba ne plaćaju most, za što država izdvaja 27 milijuna kuna", rekao je Butković.

Ministar je ocijenio da inicijativu da se novac od Krčkog mosta usmjeri za izgradnju prometnica na samom otoku Krku "nije loša" te najavio kako će se ona razmotriti na sastanaku s lokalnim čelnicima Krka. 

Odgovarajući na novinarske upite o jučerašnjem zabijanju probnog pilota na gradilištu Pelješkog mosta, ministar Butković je rekao kako je to prošlo dobro. "Sada očekujemo intenziviranje tih radova, krajem siječnja će početi zabijanje pilota", kazao je.

Ministar ističe kako sve ide svojom dinamikom, podsjećajući i da su drugi postupci u tijeku. Hrvatske ceste će donijeti odluku o odabiru izvođača za pristupne ceste, raspisan je natječaj za obilaznicu Stona, rekao je Butković, koji očekuje da će "vrlo brzo, na proljeće" biti donesena odluka u tom postupku čime bi četiri faze projekta bile definirane.

"Do kraja 2022. godine, budući je to EU financiranje, cijeli projekt mora biti gotovo, što vjerujem da će i biti", zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
19:22 11.01.2019.

samo pogledajte kako izgleda Novi Vinodolski za razliku od drugih mjesta u blizini.Sve će vam biti jasno o sposobnostima ovog uhljeba

HR
Hrabraja
00:36 12.01.2019.

Koja je njegova kvalifikacija za ministra prometa, ista kao i Kompića od Đakića za ministra poljoprivrede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije